Antena 3 CNN Externe Geologii japonezi şi americani au descoperit o nouă placă tectonică, în zona oraşului Tokyo

Geologii japonezi şi americani au descoperit o nouă placă tectonică, în zona oraşului Tokyo

Geologii japonezi şi americani au descoperit o nouă placă tectonică, în zona oraşului Tokyo
06 Oct 2008   •   15:55

O nouă placă tectonică, lungă de 100 de kilometri şi groasă de 20 de kilometri, a fost descoperită de geologii japonezi şi americani în zona oraşului Tokyo, regiune des zdruncinată de cutremure de pământ. Fragmentul tectonic este situat între placa Eurasiatică, cea Pacificului şi placa Filipinelor. Câmpia Kanto, zona unde se află capitala Japoniei, adăposteşte un sfert din populaţia arhipelagului, adică mai mult de 30 de milioane de persoane. Regiunea e situată la 300 de kilometri nord-est de intersecţia celor trei plăci tectonice.
Fragmentul de placă s-ar fi desprins din placa pacifică în urmă cu două-trei milioane de ani în urmă. Placa ar fi luat naştere în urma coliziunii a două lanţuri muntoase submarine, la 200 de kilometri est de Tokyo. Geologii au găsit-o analizând vibraţiile din subsolul platoului Kanto, cauzate de nu mai puţin de 300.000 de cutremure mici.
Capitala niponă este ţinta predilectă a seismelor. Cele mai mari s-au înregistrat în 1703, 1855 şi 1923. Cel din urmă, cu o magnitudine de 7.9 grade pe scara Richter, a făcut mai mult de 140.000 de morţi şi a distrus aproape 600.000 de locuinţe. Guvernul japonez estimează că un cutremur asemănător ar cauza pagube de 1.000 de miliarde de dolari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Tokyo
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close