Antena 3 CNN Externe Germania cere eliminarea ?firimiturilor? nucleare americane din Europa

Germania cere eliminarea ?firimiturilor? nucleare americane din Europa

Germania cere eliminarea ?firimiturilor? nucleare americane din Europa
Sursa foto: arma nucleara tactica
07 Mai 2010   •   08:57

Germania şi alte state occidentale prezente la conferinţa ONU privind nonproliferarea cer eliminarea armelor nucleare tactice din Europa- "rămăşiţe ale Războiului Rece" ? ca modalitate de a avansa în controlul global al armelor.


"Acestea nu mai servesc unui scop militar şi nu creează securitate," declara ministrul german de stat Werner Hoyer la conferinţa ONU la care participă 189 de stat pentru revizuirea Tratatului de Nonproliferare Nucleară.
De asemenea, oficialul belgian Werner Bauwens a cerut SUA şi Rusiei să lanseze negocierile ?cât de curând posibil? pentru a reduce armele lor nucleare cu rază scurtă de acţiune.
SUA încă are circa 200 de bombe nucleare la şase baze NATO - în Belgia, Olanda, Germania, Italia şi Turcia. Acestea au fost staţionate în Europa în timpul Războiului Rece, pentru a fi desfăşurate pe o rază scurtă de avioanele aviaţiei americane sau ale statelor respective în caz de război între NATO şi Pactul de la Varşovia.
În plus, SUA mai are aproximativ 900 de arme nucleare tactice pe pământ american. Ruşii au cel puţin 2000 de asemenea arme, posibil chiar mai multe.
Preşedintele american Barack Obama şi cel rus Dmitri Medvedev au semnat pe 8 aprilie un nou tratat menit a reduce armele nucleare strategice- cele de pe rachete intercontinentale şi de pe bombardierele cu rază lungă de acţiune sau submarinele nucleare. Dar cele două state nu au negociat niciodată reducerea armelor tactice.
La începutul anului, miniştrii din Externe din Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Norvegia au cerut discuţii la nivel înalt în cadrul NATO privind viitorul "împărţirii nucleare," termenul folosit pentru aceste vechi misiuni nucleare binaţionale.
Luna trecut, secretarul american de stat Hillary Rodham Clinton declara că o reducere a armelor nucleare tactice ale SUA trebuie să fie însoţită de o măsură similară a Moscovei.
Unii politicieni europeni sunt în favoarea unei retrageri unilaterale americane a bombelor dacă nu sunt negociate reduceri comune cu Rusia.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Germania
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close