Germania pregăteşte noi măsuri de austeritate. Tăieri bugetare de 5-6 miliarde euro

de M.Z.    |    04 Ian 2013   •   10:59
Germania pregăteşte noi măsuri de austeritate. Tăieri bugetare de 5-6 miliarde euro Foto: Agerpres

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, pregăteşte noi tăieri bugetare, în valoare de 5-6 miliarde de euro, pentru a aduce nivelul deficitului statului federal la zero în 2014, potrivit presa locală, care citează surse din cadrul ministerului.

Un oficial conservator din cadrul CDU a confirmat aceste proiecte. "Dacă vrem să atingem un deficit structural nul în 2014, va trebui să acoperim o gaură de aproximativ cinci miliarde de euro. Acest lucru va fi posibil doar prin noi reduceri de cheltuieli", a declarat Michael Meister, vicepreşedinte al grupului CDU în Bundestag, potrivit AFP.

Negocieri asupra reducerilor de cheltuieli ar viza toate ministerele, potrivit unor surse.

Oficiali din cadrul partidului conservator şi ai partenerului său liberal, FDP, în cadrul coaliţiei guvernamentale, au ajuns la un acord, la începutul lui noiembrie, cu privire la reducerea la zero a deficitului bugetar la nivelul statului federal, în 2014.

Guvernul vizează un deficit bugetar de 8,8 miliarde de euro în 2013, adică 0,34% din PIB-ul Germaniei.

La începutul lui decembrie, Berlinul a mai anunţat că se aşteaptă la un buget total echilibrat încă din 2012, în sensul criteriilor de la Maastricht, în contextul în care, anterior, viza un deficit public de 0,5% din PIB pentru acest an.

Deficitul public german este alcătuit din deficitul statului federal, dar şi al landurilor, comunelor şi fondurilor de securitate socială.
Parteneri
x close