Antena 3 Externe Gestul făcut de chinezi care ameninţă pacea mondială. "Japonia nu poate accepta aşa ceva, este regretabil"

Gestul făcut de chinezi care ameninţă pacea mondială. "Japonia nu poate accepta aşa ceva, este regretabil"

15 Feb 2013   •   11:31
Gestul făcut de chinezi care ameninţă pacea mondială. "Japonia nu poate accepta aşa ceva, este regretabil"
Sursa foto: Foto: Ap/Agerpres
Trei nave guvernamentale chineze au pătruns vineri în apele teritoriale ale arhipelagului Senkaku, insule administrate de Japonia, dar revendicate de China sub numele Diaoyu, relatează AFP.

"Japonia nu poate accepta aşa ceva, este extrem de regretabil", a declarat şeful diplomaţiei nipone Fumio Kishida. Acesta a adăugat că a prezentat nemulţumirea japoneză ambasadei Chinei de la Tokyo.

Beijingul trimite periodic nave, precum şi avioane, în împrejurimile arhipelagului Senkaku, începând din septembrie 2012. Atunci, Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule din Marea Chinei de Est, cumpărându-le de la proprietarul lor privat nipon.

Diferendul teritorial s-a agravat brusc atunci, fiind marcat de o săptămână de manifestaţii antijaponeze, adeseori violente, în China.

Tokyo a anunţat recent constituirea unei forţe speciale formate din 600 de persoane şi 12 nave ale pazei de coastă pentru a supraveghea şi proteja acest arhipelag.

Acţiunea se înscrie în cadrul creşterii cheltuielilor destinate apărării, o premieră de 11 ani încoace.


 

 


 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close