Antena 3 CNN Externe Giganţii petrolieri, cu ochii pe Crimeea. Afacerile lor de miliarde de dolari SUNT ÎN PERICOL

Giganţii petrolieri, cu ochii pe Crimeea. Afacerile lor de miliarde de dolari SUNT ÎN PERICOL

Giganţii petrolieri, cu ochii pe Crimeea. Afacerile lor de miliarde de dolari SUNT ÎN PERICOL
Sursa foto: Foto: bloomberg.com
12 Mar 2014   •   09:49

Referendumul din Crimeea legat de unirea Peninsulei de Rusia pune pe jar giganţii petrolierii ai lumii. Companiile pot pierde afaceri de miliarde de dolari din cauză că Ucraina ar putea rămâne fără resurse din Marea Neagră.

Înainte de protestele violente de la Kiev, multe companii mari au plănuit să investească pe forări în sud-estul Crimeei.

Locuitorii din Crimeea vor vota în acest week-end dacă Peninsula se va uni cu Rusia sau va rămâne în continuare a Ucrainei. În votul lor stau afaceri de miliarde de dolari. Cum ar fi explorările şi exploatările din Marea Neagră conduse de giganţi petrolieri.

Exxon Mobile şi Royal Dutch Shell ar fi vrut să investească 735 milioane de dolari pe forări în două puţuri situate la 80 km de coasta de sud-vest a peninsulei Crimeea.Guvernul Kiev a încheiat cu marile companii petroliere - Exxon Mobil, Shell, Petrom şi compania de stat Nadra - un acord prin care să împartă producţia de gaze exploatată din Marea Neagră.

Consorţiul urma să extragă gaze naturale din zăcământul Skifska, localizat în largul coastelor Ucrainei, în apropiere de ţărmul României.

Proiectul are un potenţial de 8-10 miliarde metri cubi de gaze pe an. Adică mai mult de jumatate din consumul anual al ţării noastre.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close