
Producătorul american de microcipuri Nvidia a anunțat că va trebui să suporte costuri suplimentare de 5,5 miliarde de dolari după ce Washingtonul a crescut la 145% tarifele generale la importul în China, iar Beijingul a impus taxe de 125% la importurile americane, relatează BBC.
Gigantul tehnologic, care s-a aflat în centrul expansiunii Inteligenței Artificiale, va avea nevoie de licență pentru a-și exporta cipul H20 AI în China, adaugă sursa citată.
Nvidia a comunicat marți că guvernul american i-a pus în vedere faptul că produsul respectiv va necesita o autorizație specială pentru a fi vândut în China, inclusiv în Hong Kong.
Cererile de licențiere vor funcționa pe o perioadă nedeterminată, potrivit companiei de tehnologie, care menționează în acest sens informațiile de la funcționarii federali.
„Guvernul SUA a indicat că cerința de licențiere vine pe fondul riscului ca produsele vizate să poată fi utilizate într-un supercomputer din China”, a precizat Nvidia.
Acțiunile Nvidia au scăzut cu aproape 6% în tranzacțiile de după închiderea ședinței de marți, potrivit BBC.
Compania a refuzat să facă alte comentarii atunci când a fost contactată de radiodifuzorul britanic.
Analist: Restricțiile asupra cipurilor pot reprezenta o tactică de negociere
„5,5 miliarde de dolari înseamnă o mulțime de bani, dar este ceva ce Nvidia poate suporta”, a estimat Marc Einstein, de la firma de consultanță Counterpoint Research .
„După cum am văzut în ultimele zile și săptămâni, aceasta poate fi, în mare parte, o tactică de negociere. Nu aș fi surprins să văd unele scutiri sau modificări aduse politicii tarifare a SUA în viitorul apropiat, având în vedere că acest lucru nu afectează doar Nvidia, ci întregul ecosistem american al semiconductorilor”, a adăugat Einstein.
Cipurile rămân un câmp de luptă în cursa dintre SUA și China pentru supremația în domeniul tehnologiei. Pe fondul noii politici tarifare a Statelor Unite, președintele american Donald Trump dorește să stimuleze pe plan național un proces de fabricație extrem de complex și delicat, care a necesitat zeci de ani pentru a fi perfecționat în alte regiuni.
Cipurile de inteligență artificială ale Nvidia au fost și în trecut în centrul atenției controalelor americane la export.
Înființată în 1993, compania a devenit inițial cunoscută pentru producția de cipuri de procesare grafică destinate jocurilor pe calculator.
Cu mult înainte de revoluția Inteligenței Artificiale, Nvidia a început să adauge la cipurile sale caracteristici care menite să ajute învățarea automată (Machine Learning).
Valoarea companiei a fost afectată în ianuarie, după știrile că aplicația chineză IA numită DeepSeek a fost construită la o fracțiune din costul altor chatboți de Inteligență Artificială.
La momentul respectiv, s-a considerat că SUA au fost prinse cu garda jos de realizarea tehnologică din statul rival.