Antena 3 CNN Externe Mark Gitenstein, în mandatul căruia s-a negociat scutul de la Deveselu, trimis de Joe Biden ambasador la Uniunea Europeană

Mark Gitenstein, în mandatul căruia s-a negociat scutul de la Deveselu, trimis de Joe Biden ambasador la Uniunea Europeană

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România, urmează să fie trimis în misiune în calitate ambasador pe lângă Uniunea Europeană.

Mark Gitenstein, în mandatul căruia s-a negociat scutul de la Deveselu, trimis de Joe Biden ambasador la Uniunea Europeană
de Adrian Iclozan    |    27 Mai 2021   •   11:59

Președintele american Joe Biden va anunţa în scurt timp nominalizarea de noi ambasadori iar Gitenstein (foto, stânga) este avut în vedere pentru a reprezenta SUA la Uniunea Europeană, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Mark Gitenstein a fost ambasador al SUA în România de la mijlocul anului 2009 până la finele lui 2012, fiind nominalizat pentru această funcție în primul mandat al președintelui american de atunci, Barack Obama.

În timpul mandatului său diplomaticu au avut loc negocierea și semnarea Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea scutului anti-rachetă de la Deveselu (foto, dreapta).

Potrivit Wikipedia, Mark Gitenstein are origini românești. Bunicii săi au emigrat din Botoșani în SUA, în secolul XIX.

În perioada anilor '80 din secolul trecut, Gitenstein a lucrat pentru Joe Biden, pe atunci membru al Senatului SUA.

Între alți ambasadori pe care îi va nominaliza președintele american s-ar putea număra Nicholas Burns, care a reprezentat Statele Unite la NATO.

Biden numește noi ambasadori în puncte fierbinți: China, Israel, India

Burns ar urma să fie noul ambasador american în China iar Cindy McCain, văduva senatorului John McCain, ar fi alegerea lui Biden pentru postul de ambasador pe lângă Programul Alimentar Mondial al ONU.

De asemenea, primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, ar urma să devină ambasador în India.

În Israel ar urma să fie trimis ambasador Thomas R.Nides, vicepreședinte la Morgan Stanley și fost secretar de stat adjunct în timpul lui Barack Obama,

Rahm Emanuel, fost primar în Chicago și fost șef de cabinet al lui Obama, ar urma să fie trimis la post în Japonia.

De asemenea, Mark Brzezinski, fost ambasador în Suedia în timpul administraţiei Obama, ar putea deveni ambasador în Polonia, în timp ce Ken Salazar, fost senator din Colorado şi ministru al securităţii interne în timpul lui Obama a fost ales ambasador în Mexic.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: mark gitenstein
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close