Antena 3 CNN Externe „Grădina Zeilor“, cumpărată de al şaselea miliardar al lumii. Locul nu are semafoare şi nici drumuri asfaltate

„Grădina Zeilor“, cumpărată de al şaselea miliardar al lumii. Locul nu are semafoare şi nici drumuri asfaltate

„Grădina Zeilor“, cumpărată de al şaselea miliardar al lumii. Locul nu are semafoare şi nici drumuri asfaltate
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
21 Iun 2012   •   10:22

Directorul general al Oracle, Larry Ellison, locul şase în topul miliardarilor lumii, se pregăteşte să cumpere 98% din teritoriul insulei hawaiiene Lanai, potrivit actualului proprietar şi guvernatorului local, informează Bloomberg.
   
"Înţeleg că domnul Ellison are demult un interes pe termen lung în Lanai. Pasiunea sa pentru natură, în particular pentru ocean, este binecunoscută, în special în zona competiţiei de iahting America's Cup", a declarat guvernatorul Hawaii, Neil Abercrombie.
   
Lanai, a şasea insulă ca mărime din arhipelagul Hawaii, are o suprafaţă de 365 kilometri pătraţi, cu circa 60% mai mare decât cea a Bucureştiului, şi este deţinută şi administrată, din 1985, de grupul Castle & Cooke, controlat de miliardarul David Murdock. Insula hawaiană este cunoscută sub numele de „Grădina Zeilor“.
   
Cofondatorul Microsoft Bill Gates s-a căsătorit în 1994 pe insula Lanai.
   
Achiziţia include două hoteluri tip resort, două terenuri de golf, mai multe vile, peste 35.000 de hectare de teren, inclusiv un proiect rezidenţial de 600 de hectare, o fermă de panouri solare, mai multe parcuri şi serviciile de utilităţi aferente proprietăţilor.
   
Preţul tranzacţiei nu este cunoscut, însă documentele publice prin care se solicită avizul autorităţilor locale indică o valoare "de ordinul sutelor de milioane de dolari".
   
Murdock, în vârstă de 89 de ani, a afirmat că va păstra reşedinţa de pe insulă şi îşi reţine dreptul de a construi un parc eolian pe Lanai.
   
Ellison (67 de ani) este pe locul al şaselea în topul miliardarilor lumii realizat de Bloomberg, cu o avere estimată la 36,4 miliarde de dolari.
   
Insula are 75 de kilometri de coastă şi este accesibilă de pe insulele vecine cu elicopterul sau cu aeronave de mici dimensiuni. Pe Lanai nu se găseşte niciun semafor, iar 93% din drumuri nu sunt pavate.
   
Lanai are peste 3.200 de rezidenţi şi a atras în primul trimestru al acestui an aproximativ 26.000 de turişti, potrivit autorităţilor locale.
   

×
Subiecte în articol: hawaii
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close