Antena 3 CNN Externe Grecia, între faliment şi haos. 70.000 de protestatari au dus lupte de stradă cu forţele de ordine după ce au auzit de noul program de austeritate

Grecia, între faliment şi haos. 70.000 de protestatari au dus lupte de stradă cu forţele de ordine după ce au auzit de noul program de austeritate

Grecia, între faliment şi haos. 70.000 de protestatari au dus lupte de stradă cu forţele de ordine după ce au auzit de noul program de austeritate
de O.P.    |    08 Noi 2012   •   06:12

Noapte de foc în Capitala Greciei. Parlamentul a adoptat, la limită, un nou program de economii bugetare, cerut de Uniunea Europeană şi FMI. Programul de austeritate a fost, însă, condamnat în stradă, de peste 70.000 de protestatari. La finalul demonstraţiei, câteva sute dintre aceştia au devenit violenţi şi au înfruntat forţele de ordine, care nu i-au putut dispersa decât cu gaze lacrimogene.

În faţa parlamentului, unde se discutau măsurile de austeritate, s-au purtat adevărate lupte de stradă. Grupuri de manifestanţi violenţi au aruncat cu petarde, pietre şi sticle incendiare. Poliţiştii au răspuns cu tunurile de apă. Când confruntările au luat amploare, forţele de ordine au mobilizat noi efective.

În acest timp, după dezbateri foarte animate, guvernul a reuşit să obţină votarea noului pachet de măsuri, cu doar trei voturi peste majoritatea necesară. Un mic partid din coaliţia guvernamentală s-a abţinut iar şapte deputaţi ai majorităţii au votat contra şi au fost, imediat, excluşi din formaţiunile lor. Prim-ministrul este, totuşi, optimist.

Opoziţia de stânga le cere, însă, cetăţenilor să respingă, în continuare, politica de austeritate. Manifestaţiile au însoţit o grevă generală de două zile, în care transportul public nu a circulat, iar şcolile, băncile şi farmaciile au fost închise. Demonstraţia de la Parlament, în general paşnică, a fost urmată, ca de obicei, de violenţe la care au luat parte doar câteva sute de militanţi furioşi. 20 dintre ei au fost arestaţi.

Noul pachet de măsuri, convenit în urma negocierilor dintre guvernul grec şi creditorii internaţionali, prevede decizii dure, inclusiv tăieri salariale, care să asigure un ajutor financiar extern de 31 de miliarde de euro.





×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close