Antena 3 CNN Externe Grecia, paradisul evaziunii. În marile staţiuni din Creta, rata evaziunii e de 100%

Grecia, paradisul evaziunii. În marile staţiuni din Creta, rata evaziunii e de 100%

Grecia, paradisul evaziunii. În marile staţiuni din Creta, rata evaziunii e de 100%
Sursa foto: Foto: photoatlas.com
de M.Z.    |    27 Iul 2012   •   20:13

Rata evaziunii fiscale în marile staţiuni din Grecia, precum cele din Zakynthos, Lefkada sau Creta, ajunge şi la 100%, în timp ce pentru altele, situate în Santorini sau Corfu, se situează la 75% sau peste acest nivel, a arătat Ministerul grec de Finanţe, citat de cotidianul Athens News, potrivit Mediafax.

Rezultatele inspecţiilor derulate în perioada 6-23 iulie arată că, şase din fiecare 10 afaceri controlate au fost găsite cu nereguli. Astfel, autorităţile au identificat 805 încălcări ale legislaţiei privind taxele din totalul celor 1.410 inspecţii derulate la magazine şi alte afaceri (57%).

Rate de evaziune fiscală de până la 100% au fost înregistrate pe insulele Zakynthos şi Lefkada, în Rethymno de pe insula Creta şi în Kastoria. Alte regiuni din Creta au înregistrat, de asemenea, evaziune fiscală ridicată, precum Hania (87%) şi Iraklio (78%).

În topul evaziunii se situează şi Santorini (83%), Corfu (75%), Naxos (73%) şi Mykonos (68,5%).

Atena a fost nevoită să apeleze la două programe succesive de ajutor financiar extern, însumând 240 de miliarde de euro, după ce îndatorarea foarte ridicată a statului a adus ţara aproape de faliment.

Programele de ajutor extern au fost condiţionate de măsuri dure de austeritate, între care reduceri de salarii şi pensii, precum şi concedieri în sectorul de stat. Evaziunea fiscală a fost identificată ca o posibilă sursă de venituri importante pentru stat, însă autorităţile nu au reuşit să obţină încasările estimate.



×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close