Antena 3 CNN Externe Grecia s-a alăturat proiectului South Stream iniţiat de Gazprom

Grecia s-a alăturat proiectului South Stream iniţiat de Gazprom

Grecia s-a alăturat proiectului South Stream iniţiat de Gazprom
30 Apr 2008   •   08:37

Grecia s-a alăturat oficial la proiectul conductei de gaze South Stream, iniţiat de Gazprom Rusia. Premierul grec Costas Karamanlis a semnat un acord în acest sens la Moscova, după întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin şi succesorul său ales, Dmitri Medvedev, declarând că acest acord întăreşte securitatea energetică în Europa.

Putin a salutat decizia Greciei de a se alătura proiectului în valoare de 10 miliarde de euro care va transporta 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an către ţările din estul Europei.

El a arătat că pentru orice alte bunuri (şi pentru a exemplifica, a arătat ceasul şi cravata sa), Grecia şi ţările europene pot apela la alţi distribuitori cum ar fi China, Elveţia sau Italia. "Însă pentru importul de gaz există o singură ţară care îl poate oferi în cantităţi suficiente şi la preţuri competive" a mai adăugat el.

Construcţia conductei urmează să înceapă cel târziu în 2009, primele livrări urmând să se facă în 2013.

Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Italia sunt de asemenea asociate la proiect. South Stream şi-a sporit astfel avansul faţă de proiectul conductei Nabucco. Acesta, deocamdată, bate pasul pe loc, deşi este susţinut de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. Nabucco ar urma să treacă şi prin România, în timp ce South Stream ocoleşte ţara noastră.



Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close