Antena 3 CNN Externe Grecii şi italienii au guverne noi. Criza din zona euro rămâne neschimbată

Grecii şi italienii au guverne noi. Criza din zona euro rămâne neschimbată

Grecii şi italienii au guverne noi. Criza din zona euro rămâne neschimbată
Sursa foto: Foto: mypanathinaikos.wordpress.com
de O.P.    |    17 Noi 2011   •   08:04

Mario Monti a fost învestit oficial în fruntea noului Guvern de la Roma, iar Cabinetul său a depus jurământul în faţa preşedintelui Giorgio Napolitano.  Între timp, grecii sunt cu un pas înainte după ce Guvernul Papademos a primit deja girul Parlamentului pentru aplicarea noilor măsuri de austeritate.

După două zile de negocieri, premierul Mario Monti şi-a prezentat, în sfârşit, echipa. Ceremonia de învestitură a avut loc aseară la palatul prezidenţial, acolo unde noul lider de la Roma şi cei 16 miniştri au depus jurământul. Gazda evenimetului a fost preşedintele Napolitano.

Premier şi ministru al Econiomiei şi Finanţelor, Monti şi Cabinetul său de tehnocraţi au ca sarcină reducerea impactului crizei financiare asupra Italiei şi totodată calmarea pieţelor financiare. Pentru acest lucru, noul guvern va trebui să treacă astăzi de votul de încredere din partea senatorilor. În schimb, omologul său grec, Lucas Papademos, se poate apuca deja de treabă, după ce Parlamentul elen i-a dat aseară undă verde în ceea ce priveşte aplicarea noilor măsuri de austeritate.

La fel ca Italia, Grecia are nevoie ca de aer de ajutorul financiar din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional. Noul Cabinet de la Atena are ca sarcină deblocarea rapidă a noii tranşe din împrumutul internaţional de 130 de miliarde de euro. Pentru aceasta, Guvernul Papademos trebuie să reducă evaziunea fiscală, să privatizeze companiile de stat şi, nu în ultimul rând, să reducă cheltuielile uriaşe din sectorul public.



×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close