Antena 3 CNN Externe Un grup petrolier din Franța alimentează avioanele rusești care bombardează Ucraina

Un grup petrolier din Franța alimentează avioanele rusești care bombardează Ucraina

Publicația Le Monde semnalează că grupul petrolier francez TotalEnergies, care continuă să opereze în Rusia, contribuie la producția de kerosen pentru avioanele rusești care bombardează Ucraina.

Un grup petrolier din Franța alimentează avioanele rusești care bombardează Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Aug 2022   •   16:24

Potrivit sursei citate, grupul francez exploatează, împreună cu partenerul său local, Novatek, un zăcământ din care se extrage condensat de gaz, o hidrocarbură lichidă ce este ulterior transformată în combustibil pentru aviație.

Compania Terneftegaz, care operează această resursă, este deținută în proporție de 49% de TotalEnergies și 51% de Novatek.

Le Monde arată că, pe baza informațiilor coroborate de ONG-ul Global Witness și obținute din baza de date financiare Refinitiv a Bursei de Valori din Londra, a reușit să urmărească lanțul de aprovizionare care duce de la zăcământul de gaz Termokarstovoye din Siberia până la două baze aeriene militare ruse, Morozovskaya și Malcevo.

Fiecare dintre acestea găzduiește o escadrilă de avioane de luptă multirol.

Avioanele alimentate cu kerosen produs cu ajutorul companiei franceze au bombardat Teatrul din Mariupol

Potrivit Amnesty International și Human Rights Watch, aparatele de la aceste baze militare au lovit populația civilă ucraineană, fiind implicate inclusiv în bombardarea Teatrului Mariupol, unde ar fi fost ucise circa 600 de persoane în data de 16 martie 2022.

Investigatorii Amnesty International spun că majoritatea bombardamentelor de la Mariupol - un oraș cu 440.000 de locuitori la începutul invaziei - au fost efectuate cu avioane de luptă de la baza Morozovskaya, situată la 350 de kilometri de țintă, în regiunea Rostov.

Grupul francez nominalizat de Le Monde a reacționat prin declarații în care minimizează rolul său în exploatarea condensatului de gaz rusesc.

"TotalEnergies nu este operatorul instalațiilor Terneftegaz, care sunt gestionate de personalul companiei Novatek", susține grupul francez, insistând că nu are niciun control asupra vânzărilor acestei resurse.

Le Monde notează că din răspunsul TotalEnergies reiese că "pragurile majoritare depind de natura deciziilor" ceea ce, potrivit publicației, înseamnă o recunoaștere de facto că grupul francez este în măsură să poată bloca anumite decizii în cadrul companiei mixte.

Foto: aparate militare Suhoi Su-35S

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close