Antena 3 CNN Externe Grupul Airbus va livra 60 de aeronave în China, în valoare de 5,4 miliarde de dolari

Grupul Airbus va livra 60 de aeronave în China, în valoare de 5,4 miliarde de dolari

Grupul Airbus va livra 60 de aeronave în China, în valoare de 5,4 miliarde de dolari
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
25 Noi 2012   •   18:12

Grupul francez Airbus va livra 60 de aeronave pentru pasageri A320 către compania de stat China Eastern Airlines Corp., comandă cu un preţ de catalog de 5,4 miliarde de dolari, câştigată la mai puţin de două săptămâni după aplanarea unei dispute comerciale între UE şi Beijing, transmite Bloomberg.
   
China Eastern a obţinut o reducere semnificativă de preţ, iar conforma cordului Airbus va prelua 18 aeronave mai mici pentru zboruri regionale, în valoare de 241 milioane dolari, a anunţat companai chineză într-un comunicat.
   
Planurile UE de a impune taxe pe emisiile de carbon pe zborurile care intră şi ies din spaţiul comunitar au fost suspendate pe 12 noiembrie, după ce mai multe ţări, printre care China, India şi Rusia, au ameninţat că vor reacţiona prin măsuri dure la o astfel de directivă.
   
EADS, compania mamă a Airbus, avertizase că planurile UE ar putea determina China să caute avioane la alt producător.
   
"Cred că a fost transmis un mesaj acolo. China nu a făcut prea multe comenzi de A320 în ultima perioadă, şi se pare că Airbus a încetinit producţia până la rezolvarea disputei. Se numeşte atenţia faţă de necesităţile clientului", comentează Sandy Morris, analist la Jefferies International, Londra.
   
Cele 60 de aeronave A320 vor ajunge la China Eastern în perioada 2014-2017 şi vor fi utilizate în principal pentru zboruri interne. Compania chineză a înlocuit anul trecut la o comandă pentru 24 de avioane Boeing 787 cu 45 de aeronave mai mici 737, din cauza scăderii cererii.
   
Airbus deţine o fabrică de asamblare a avioanelor A320 în China.
   
China şi celelalte ţări care au protestat faţă de planul UE privind taxarea industriei aeriene pentru emisiile de gaze cu efect de seră au indicat că Europa ar trebui să aştepte elaborarea unui astfel de program la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

×
Subiecte în articol: Airbus China Beijing aeronave UE avioane producator
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close