Antena 3 CNN Externe Guvernul nipon clasifică Rusia "ţară ocupantă"

Guvernul nipon clasifică Rusia "ţară ocupantă"

Guvernul nipon clasifică Rusia "ţară ocupantă"
Sursa foto: insulele kurile
26 Noi 2009   •   16:04

Guvernul japonez a adoptat un document în care susţine că Rusia ?ocupă ilegal Insulele Kurile de Sud.? Russia?s Foreign Insulele în cauză sunt Iturup, Kunashir, Shikotan si Habomai, ocupate de Rusia în 1945, după cel de-al Doilea Război Mondial.
Actul a fost un răspuns la propunerea parlamentului Japoniei privitoare la implicarea mai activă a Japoniei în proiectele economice din Kurile, chiar dacă aceasta presupune ?acordul temporar ? cu dreptul Rusiei de a guverna insulele.

Ministrul rus de Externe a calificat drept ?inacceptabil? actul guvernului Japoniei.

?Moscova analizează foarte atent acest pas al guvernului Japonie. Considerăm necesar să subliniem că Insulele Kurile de Sud sunt parte indivizibilă a Federaţiei Ruse conform temeiului legal bazat pe rezultatele celui de-la Doilea Război Mondial, în acord cu documentele legale şi tratatele dintre statele aliate, ca şi Carta ONU ce a fost ratificată de Japonia.?

?Aprobarea documentului de către guverul Japoniei nu poate fi catalogat altfel decât inacceptabil?, se arată.

Tratatul de Pace de la San Francisco Peace dintre puterile aliate şi Japonia din 1951 arată că Japonia trebuie să renunţe la pretenţiile asupra insuleleor, dar stipulează de asemenea că nu recunoaşte dreptul suveranităţii URSS asupra Insulelor Kurile.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia al Doilea Razboi Mondial japonia
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close