Antena 3 CNN Externe Guvernul portughez taie cu 10% pensiile funcţionarilor care depăşesc 600 de euro

Guvernul portughez taie cu 10% pensiile funcţionarilor care depăşesc 600 de euro

Guvernul portughez taie cu 10% pensiile funcţionarilor care depăşesc 600 de euro
de S.T.    |    12 Sep 2013   •   20:31

Guvernul portughez a adoptat joi o măsură de austeritate extrem de contestată, care prevede reducerea cu aproape 10% a pensiilor funcţionarilor publici ce depăşesc 600 de euro pe lună, decizie care va afecta peste 300.000 de persoane.
   
Proiectul de lege, negociat dur cu sindicatele, face parte din reforma statului pe care Portugalia şi-a asumat-o în faţa creditorilor internaţionali, pentru reducerea cheltuielilor publice cu 4,7 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2014, relatează AFP, potrivit Mediafax.
   
Măsura va afecta două treimi din cei 468.000 de funcţionari publici aflaţi la pensie.
   
Guvernul vrea totodată ca prin această decizie să reintroducă "principul echităţii" între funcţionarii publici şi salariaţii din sectorul privat, a declarat Helder Rosalino, secretar de stat pentru Administraţie Publică.
   
Împreună cu alte măsuri, proiectul de lege va permite reducerea cu 1,1 miliarde de euro a deficitului Casei de pensii a funcţionarilor, în prezent de 4,4 miliarde de euro.
   
Măsurile fac parte din politica de austeritate asumată de Guvern în schimbul unui împrumut internaţional de 78 de miliarde de euro, obţinut în mai 2011.
  

×
Subiecte în articol: Portugalia proiect de lege
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close