Antena 3 CNN Externe Hague: Este posibil un răspuns la folosirea de arme chimice în Siria fără un consens în Consiliul de Securitate. Rusia: S-ar încălca dreptul internaţional

Hague: Este posibil un răspuns la folosirea de arme chimice în Siria fără un consens în Consiliul de Securitate. Rusia: S-ar încălca dreptul internaţional

Hague: Este posibil un răspuns la folosirea de arme chimice în Siria fără un consens în Consiliul de Securitate. Rusia: S-ar încălca dreptul internaţional
de M.T.    |    26 Aug 2013   •   16:56

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a apreciat luni că este „posibil” să se răspundă la utilizarea de arme chimice în Siria „fără o unitate completă în Consiliul de Securitate al ONU”, informează AFP, citată de Agerpres.

Totuşi, şeful diplomaţiei britanice a refuzat să detalieze opţiunile militare la care a făcut referire.

„Este posibil să se răspundă la utilizarea de arme chimice fără un consens complet în Consiliul de Securitate? Aş spune că da”, a declarat Hague, într-un interviu pentru BBC.

Declaraţiile oficialului britanic vin în contextul în care Rusia şi China blochează orice condamnare a regimului sirian.

Hague şi-a reafirmat convingerea că regimul lui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice în atacul din 21 august, din apropiere de Damasc, şi a explicat că o posibilă intervenţie militară ar putea avea loc din motive umanitare.

„Am încercat celelalte metode, metodele diplomatice, şi vom continua să le folosim, dar au eşuat până acum”, a spus Hague.

„Noi, SUA şi alte ţări, precum Franţa, suntem foarte clari asupra faptului că nu putem permite în secolul 21 ca armele chimice să fie utilizate cu impunitate, dar nu pot să detaliez opţiunile militare pentru moment”, a menţionat de asemenea responsabilul britanic.

O posibilă intervenţie militară în Siria ar avea şi aprobarea Germaniei, a afirmat ministrul de Externe al acestei ţări,  Guido Westerwelle.

„Folosirea unor arme chimice de distrugere în masă ar reprezenta o crimă împotriva civilizaţiei. Dacă o asemenea folosire este confirmată, comunitatea internaţională trebuie să acţioneze. Atunci Germania va face parte din rândul celor care sprijină consecinţele. În această perspectivă, suntem în relaţii strânse cu Naţiunile Unite şi aliaţii noştri", a declarat Westerwelle, în cadrul conferinţei anuale a ambasadorilor germani, care se desfăşoară la Berlin.

Pe de altă parte, Rusia, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, consideră că occidentalii sunt incapabili să furnizeze probe pentru a-şi susţine acuzaţiile privind presupusul atac chimic desfăşurat de regimul sirian.

„Ei nu pot furniza dovezi dar susţin că a fost depăşită «linia roşie» şi că nu se mai poate aştepta", a spus Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Mediafax.

„Recursul la forţă fără autorizaţia Consiliului de Securitate al ONU este o încălcare gravă a dreptului internaţional. O intervenţie neautorizată de către comunitatea internaţională nu face decât să agraveze situaţia într-o ţară în care se vrea salvarea de la dictatură şi impunerea democraţiei”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close