Antena 3 CNN Externe Hamas opreşte atacul cu rachete asupra Israelului

Hamas opreşte atacul cu rachete asupra Israelului

Hamas opreşte atacul cu rachete asupra Israelului
Sursa foto: racheta Hamas
23 Noi 2009   •   08:07

Hamas a anunţat că va îngheţa atacurile cu rachete asupra sudului Israelului, după ce avioane israeliene au bombardat Fâşia Gaza. Grupul care conduce enclava din 2007,
a precizat că a ajuns la un acord cu alte grupuri militante că pe viitor vor trage cu rachete doar că răspuns la atacurile aeriene.
Acordul este menit a ?menţine unit frontul intern şi interesul naţional suprem al poporului palestinian?, a precizat un purtător de cuvânt al Hamas.
Israel a lansat în urmă cu un an o ofensivă militară contra Gaza, în urma căreia au murit 1400 de palestinieni. Scopul operaţiunii era tocmai de a pune capăt atacului de rachete. Deşi acestea au scăzut semnificativ, ele nu au fost oprite total.
Anunţul de duminică ar putea fi un răspuns la relatările că Israel este aproape de a ajunge la un acord cu Hamas pentru eliberarea unui soldat israelian capturat în urmă cu trei ani. Se crede că Gilad Shalit va fi schimbat cu sute de militanţi palestinieni reţinuţi în închisori israeliene.
În Cisiordania, oficialii Fatah au chemat la proteste paşnice în preajma coloniilor evreieşti.
Liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat că demonstraţiile ar trebui modelate după cele care au vizat construirea unei bariere de securitate în interiorul Cisiordaniei.
?Poporul trebuie să lupte să înlăture ocupaţia,? declara Abbas pentru BBC. Totuşi, el a exclus o repetare a luptei armate dusă de palestinieni în 2000. Seria de atacuri sinucigaţi şi atacuri armate întâmplătoare în Israel, sau atacarea coloniilor evreieşti, au condus Israel să reocupe zone palestiniene autonome din interiorul Cisiordaniei şi construcţia unei bariere.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza Cisiordania armata israeliana
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close