Antena 3 CNN Externe Harta actualizată a teritoriilor ucrainiene cucerite de ruși în ultimele ore de război

Harta actualizată a teritoriilor ucrainiene cucerite de ruși în ultimele ore de război

Jurnaliștii Antena 3 Gina Vacariu și Vasile Marcu au prezentat, duminică, la Antena 3 harta acualizată a teritoriilor ucrainiene cucerite de ruși în ultimele ore.

Harta actualizată a teritoriilor ucrainiene cucerite de ruși în ultimele ore de război
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    27 Feb 2022   •   11:53

"Harta nu s-a modificat foarte mult față de ieri cu ce a reușit să ocupe Rusia. În sud, totuși, au fost anunțate dimineață lupte intense în Herson, la Mariupol, acolo unde armata rusă spune că deține controlul. Spuneau ieri și despre Odesa că au reușit să o ocupe, însă nu s-a confirmat acest lucru.

Acele zone roșii sunt sub controlul armatei ruse, dar harta nu s-a modificat foarte mult de aseară și până astăzi", a explicat jurnalistul Vasile Marcu.

Rusia pare că își schimbă strategie. Dacă până ieri Rusia spera să ocupe principalele orașe într-un tur de forță, acum se încearcă cucerirea oraș cu oraș, atacurile concentrându-se pe partea estică a Ucrainei, unde predomină orașe puternic industrializate.

Putin este „pregătit să piardă 50.000 de soldați”, susțin șefii serviciilor de informații | Moscova se pregătește pentru o „urgență medicală” după invazia Ucrainei

Vladimir Putin este „pregătit să piardă 50.000 de soldați în invazia Ucrainei, deoarece un document scurs de la Ministerul rus al Sănătății a dezvăluit că Moscova se pregătește pentru o „urgență medicală”.

Șefii serviciilor de informații au spus că Rusia este pregătită să piardă până la 50.000 de soldați, în timp ce numărul deceselor din Rusia ar putea ajunge deja la aproximativ 3.000.

Aceștia se tem că Putin le va ordona șefilor militari să folosească „arme chimice” și să „atace spitalele”, în timp ce luptele continuă în Ucraina, Kievul rămânând în prezent sub control ucrainean.

Un document, semnat de ministrul adjunct al Sănătății Plutnitsky, a cerut firmelor medicale „să fie implicate prompt în activități menite să salveze vieți și să păstreze sănătatea oamenilor din Rusia”.

Companiile medicale ruse au primit ordin să trimită o listă cu detaliile medicilor specialiști către ministerul sănătății, astfel încât personalul civil să poată fi dislocat, potrivit documentelor obținute de ITV News.

Emma Burrows, redactorul de știri ITV, a declarat că documentele, care au fost datate 25 februarie, indică faptul că Rusia anticipează o „urgență medicală masivă”.

Ministerul Sănătăţii caută în mod special medici specializaţi în traumatologie, maxilo-faciale şi cardiologie, precum şi asistente medicale, pediatri, anestezişti şi radiologi.

Documentul spune că lucrătorilor dislocați li se vor oferi cheltuieli de călătorie și cazare și vor fi, de asemenea, plătiți de Centrul Federal de Dezastre Medicale.

Un oficial militar a declarat pentru ITV News că scrisoarea demonstrează că rușii „nu se așteptau să înregistreze un asemenea nivel de rezistență și pierderi”.

Ministerul Apărării de la Kiev a estimat până acum pierderile Rusiei la aproximativ 2.800 de militari, 80 de tancuri, 516 vehicule blindate și 10 avioane și șapte elicoptere.

Aceste pierderi și eșecul continuu de a cuceri Kievul l-au înfuriat pe Vladimir Putin, potrivit fostului șef al apărării al Estoniei, Riho Terras.

Terras a scris pe Twitter: 'Putin este furios, a crezut că războiul va fi ușor și totul se va termina în 1-4 zile”.

„Rușii sunt șocați de rezistența acerbă pe care au întâmpinat-o”.

Un înalt oficial american al apărării a susținut că Rusia se confruntă cu mai multă rezistență decât a anticipat Moscova în invadarea Ucrainei și pare să-și fi pierdut o parte din avânt.

Într-un articol intitulat „A Reckless Gamble”, profesorul Freedman a susținut această teorie.

El a scris: „În ciuda superiorității forțelor ruse, ei au făcut mai puține progrese decât s-ar fi așteptat în prima zi a războiului, când au avut avantajele surprizei tactice și un număr potențial copleșitor.

„Ucrainenii au demonstrat o rezistență viguroasă și au impus victime invadatorilor”.

Între timp, ministrul ucrainean al sănătății a declarat că 198 de persoane au fost ucise și peste 1.000 au fost rănite în ofensiva rusă. Viktor Lyashko a spus că printre cei uciși se numără trei copii.

Declarația sa a fost neclară dacă victimele au inclus militari și civili. El a spus că alte 1.115 persoane, inclusiv 33 de copii, au fost rănite în invazia rusă.

Ulterior, s-a raportat că alți 19 civili au fost uciși în urma bombardamentelor în estul Ucrainei, în timp ce doi au fost uciși într-o lovitură asupra unui bloc turn sâmbătă dimineața - ducând numărul de morți civili la 219.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a susținut sâmbătă că de la începutul atacului Moscovei, armata sa a lovit 821 de instalații militare ucrainene, 87 de tancuri și alte ținte.

Armata Kievului este cu mult inferioară celei ruse, cu un sistem de apărare aeriană și o forță aeriană care datează din epoca sovietică.

Konașenkov nu a spus câte trupe ucrainene au fost ucise și nu a menționat nicio pierdere din partea rusă. Nici afirmațiile sale și nici afirmațiile Ucrainei conform cărora forțele sale au ucis mii de trupe de la Kremlin nu au putut fi verificate în mod independent.

În timp ce luptele continuau în Ucraina, un oraș ucrainean la sud-vest de Kiev a fost zguduit de două explozii uriașe, la scurt timp după miezul nopții, ora locală, duminică.

Ziarul local The Kyiv Independent a scris că un depozit de petrol a fost aruncat în aer la Vasylkiv, un oraș care se află la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Kiev. O conductă de gaz a fost aruncată în aer și în Harkov, un oraș din estul Ucrainei, care se află aproape de granița cu Rusia.

Era de așteptat ca Rusia să-și intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene în încercarea de a-i face pe localnici să se supună.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close