Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton: Diplomaţia americană vrea echilibru şi armonie

Hillary Clinton: Diplomaţia americană vrea echilibru şi armonie

Hillary Clinton: Diplomaţia americană vrea echilibru şi armonie
Sursa foto: hillary clinton
17 Feb 2009   •   13:28

"Echilibru" şi "armonie". Acestea sunt coordonatele pe care le va urmări diplomaţia americană. Afirmaţia a fost făcută de Hillary Clinton în cadrul turneului său inaugral în Japonia. Noul Secretar de Stat american urmează să părăsească arhipelagul, şi va continua turneul în Indonezia, Coreea de Sud şi China.
Hillary şi-a început vizita în Japonia la un celebru templu din Tokyo.
Secretarul de Stat a subliniat că noua administraţie a preşedintelui Barack Obama caută un echilibrul corect în trei elemente: "apărare, diplomaţie şi dezvoltare".
Clinton a apreciat relaţiile americano-nipone ca fiind "piatra de temelie" a politicii Statelor Unite în lume.
"Relaţiile bilaterale dintre Statele Unite şi Japonia sunt un punct cheie al eforturilor noastre din întreaga lume. Vom căuta modalităţi prin care să colaborăm în probleme care trec peste interesele noastre comune. Ne vom preocupa de probleme globale, inclusiv cele de mediu şi energia alternativă, Afganistan, Pakistan, înarmarea nucleară şi alte interese comune", a declarat Hillary Clinton.
Hillary Clinton a vorbit şi despre relaţiile cu Phenianul. Ea a oferit Coreei de Nord posibilitatea unei normalizări a relaţiilor şi încheierea unui tratat de pace. Acestea în cazul în care Phenianul renunţă "complet şi în mod controlabil" la programul nuclear.
"Eventuala lansare a unei rachete de care vorbeşte Coreea de Nord nu va contribui la un progres al relaţiilor noastre", spune Clinton.
Secretarul de Stat a lansat şi o invitaţie venită din partea preşedintelui american Barack Obama către premierul nipon Taro Aso. Clinton a subliniat că Aso, care a acceptat deja invitaţia va fi primul lider străin primit de preşedintele Obama la Casa Albă.
Antena3

×
Subiecte în articol: Hillary Clinton
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close