Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton îl critică dur pe Barack Obama pentru "eşecul" din Siria

Hillary Clinton îl critică dur pe Barack Obama pentru "eşecul" din Siria

Hillary Clinton îl critică dur pe Barack Obama pentru "eşecul" din Siria
11 Aug 2014   •   18:58

Decizia SUA de a nu interveni la începutul războiului civil în Siria a fost un "eşec", a declarat Hillary Clinton (foto), fost Secretar de Stat în primul mandat al preşedintelui SUA, Barack Obama, informează AFP şi publicaţia britanică The Guardian, preluate de agerpres.

Fosta Prima Doamnă a Americii i-a reproşat liderului de la Casa Albă că prin pasivitatea sa a lăsat un vid în Siria, care a fost "umplut de jihadişti", neacordând ajutor militar opoziţiei anti-Assad.
"Lipsa de ajutor pentru construirea unei armate credibile cu cei care s-au aflat la originea manifestaţiilor împotriva lui Bashar al-Assad, cu islamişti, laici şi cei care s-au aflat între ei, a generat un vid imens de care jihadiştii au profitat şi l-au umplut astăzi", a declarat Clinton săptămânalului The Atlantic.

În acest interviu publicat ieri, Hillary Clinton i-a reproşat lui Obama absenţa unei doctrine adevărate în domeniul politicii externe, referindu-se la un slogan al preşedintelui SUA: "Nu mai faceţi lucruri stupide!"

"Naţiunile mari au nevoie de linii directoare şi a nu face lucruri stupide nu este un principiu călăuzitor", subliniază Clinton, care s-a distanţat de politica externă promovată de actualul lider de la Casa Albă.

Potrivit mai multor analişti politici, acestea sunt criticile cele mai severe formulate de Hillary Clinton la adresa lui Barack Obama de când a renunţat la postul de Secretar de Stat, în 2011, intervenind în contextul în care ea intenţionează să se prezinte la alegerile primare din Partidul Democrat în perspectiva prezidenţialelor din 2016.

"Unul dintre motivele pentru care sunt îngrijorată de ceea ce se petrece chiar acum în Orientul Mijlociu este capacitatea grupărilor jihadiste de a se răspândi, ceea ce ar putea afecta Europa şi Statele Unite", a declarat Clinton, ale cărei cuvinte şi argumente par să se alăture retoricii formulate de influenţi senatori republicani, precum John McCain sau Lindsey Graham.

"Grupările jihadiste deţin un teritoriu, dar ele nu vor rămâne acolo pentru totdeauna. Scopul lor este de a se extinde. Raţiunea lor de a fi este de a se opune Occidentului, cruciaţilor", a afirmat fostul şef al diplomaţiei americane.

Ea a mai spus că a reflectat îndelung la conceptele de izolare (doctrina americană din perioada războiului rece pentru a opri expansiunea Uniunii Sovietice), de descurajare şi înfrângere.

În faţa ameninţărilor extremiştilor islamişti, Hillary Clinton a lăsat să se înţeleagă că America a reuşit atunci când a avut un plan general cu un scop clar, dând ca exemplu căderea Uniunii Sovietice şi a comunismului.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close