Antena 3 CNN Externe Hollande: Nava Mistral va fi livrată Rusiei în cazul unui armistiţiu şi acord politic în Ucraina

Hollande: Nava Mistral va fi livrată Rusiei în cazul unui armistiţiu şi acord politic în Ucraina

Hollande: Nava Mistral va fi livrată Rusiei în cazul unui armistiţiu şi acord politic în Ucraina
04 Sep 2014   •   19:51

Franţa va livra o navă de tip Mistral Rusiei, cu condiţia ca în estul Ucrainei să fie instaurat un armistiţiu şi ca la criză să fie găsită o "soluţie politică", a declarat joi preşedintele francez François Hollande la Newport, în Marea Britanie, scrie AFP.
   
"Care sunt condiţiile? Un armistiţiu şi o soluţie politică. Astăzi (joi), aceste condiţii nu sunt întrunite. Cum aş putea să livrez o navă care poate să fie mâine o navă de război, odată ce în Ucraina este criză?", a spus François Hollande după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
   
"Imediat ce condiţiile sunt întrunite - este întru totul posibil în octombrie sau noiembrie -, navele vor putea să fie livrate", a adăugat Hollande, subliniind că acest contract în valoare de 1,2 miliarde de dolari reprezintă "ore de muncă pentru şantierele Saint-Nazaire", în sud-vest.
   
Preşedintele francez, care s-a întâlnit cu Poroşenko în cursul Summitului NATO din Ţara Galilor, a dezminţit că a fost suspus unor presiuni din partea partenerilor săi occidentali pe tema livrării navelor către Moscova.
   
"Atunci când a izbucnit criza în Ucraina, eu am avertizat, am apreciat că nu pot fi impuse sancţiuni care să pună în discuţie contracte semnate, deci nu am fost supus niciunei presiuni de niciun fel şi din nicio parte", a dat e asigurări.
   
În plus Hollande a fost foarte prudent în ceea ce priveşte planul de ieşire din criză propus de către preşedintele rus Vladimir Putin. "Pentru moment nu există un armistiţiu, nu este încă hotărât unul, deci nu este credibil, deoarece nu se acţionează în vederea lui. Nu va exista un armistiţiu decât dacă este însoţit de un ansamblu de principii care să permită o soluţionare politică", a insistat Hollande.
   
"Situaţia din Ucraina este gravă deoarece, în acest moment, în ţară se desfăşoară operaţiuni militare", a adăugat el.
   
Potrivit preşedintelui ucrainean, un document urmează să fie semnat vinerim, la Minsk, care prevede etapele implementării unui plan de pace a cărui "dispoziţie-cheie este un armistiţiu".
   
"Grupul de contact" alcătuit din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi OSCE urmează să se întâlnească vineri, cu rebeli, în capitala belarusă, la ora locală 14.00 (14.00, ora României).
   
Preşedinţia franceză a anunţat miercuri suspendarea livrării primei nave de tip Mistral dintre cele două achiziţionate de Moscova de la Paris, pe motiv că nu sunt îndeplinite "condiţiile" pentru această livrare.

×
Subiecte în articol: Ucraina Proteste Ucraina
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close