Antena 3 CNN Externe Primele imagini cu lansatoarele americane HIMARS trimise în Ucraina | Au fost filmate noaptea, în timp ce trag asupra rușilor

Primele imagini cu lansatoarele americane HIMARS trimise în Ucraina | Au fost filmate noaptea, în timp ce trag asupra rușilor

Pe rețelele sociale utilizate de membrii armatei ucrainene au început să circule imagini în care se văd lansatoare americane HIMARS, angajate împotriva unor ținte ruse.

Primele imagini cu lansatoarele americane HIMARS trimise în Ucraina | Au fost filmate noaptea, în timp ce trag asupra rușilor
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iun 2022   •   11:50

O astfel de secvență a fost filmată pe timp de noapte și surprinde lansarea mai multor proiectile de pe platforma mobilă.

Din imagini nu reiese tipul muniției folosite, dar sistemele M142 HIMARS pot lansa proiectile ghidate prin GPS, cu raze de acțiune de până la 300 de kilometri.

Faptul că lansatoarele HIMARS au ajuns în Ucraina a fost confirmat, joi, de ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

"Îi mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice!

Va fi o vară fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei", a scris pe Twitter ministrul ucrainean.

Washingtonul s-a arătat inițial reticent să transfere Ucrainei astfel de lansatoare multiple de rachete, de teama că Ucraina ar putea lovi adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada, astfel, conflictul.

În cele din urmă, administrația americană și-a reconsiderat poziția iar ultimul pachet suplimentar de asistență militară din SUA pentru Ucraina prevede, în principal, trimiterea a patru lansatoare.

Muniția pentru lansatoare va avea o rază maximă de 80 de kilometri, potrivit oficialilor americani.

Sistemul HIMARS a fost folosit masiv în Irak și Afganistan

M142, sistemul de artilerie de înaltă mobilitate, cu rachete (HIMARS), este un lansator multiplu dezvoltat la finele anilor '90 din secolul trecut pentru armata Statelor Unite.

Este montat pe un transportor mobil standard M1140.

Ansamblul dispune de o unitate care poate lansa șase rachete GMLRS sau două rachete PrSM sau o rachetă ATACMS.

În prezent, șasiul și sistemul lansator sunt produse de compania Lockheed Martin în Camden, Arkansas.

Poate fi transportat în teatrele de operațiuni cu avioane Hercules C-130.

Joi, Statele Unite au anunțat că acordă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Aceasta face ca suma totală a asistenței militare de la Washington pentru Kiev, de când a început războiul, să se ridice la aproximativ 6,1 miliarde de dolari.

Noul pachet de ajutor militar prevede în special livrarea a patru sisteme HIMARS.

Tipurile de muniție pentru lansatoarele HIMARS

Lansatoarele HIMARS pot utiliza mai multe tipuri de muniție.

Rachetele GMLRS cu ghidare prin GPS au o rază de acțiune între 15 și 84 de kilometri.

Varianta GMLRS-ER, cu o rază extinsă la 150 de kilometri, era planificată să intre în producție până în 2022.

Muniția ATACMS (sistem militar de rachete tactice) are o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Pe lansator poate fi montată o singură astfel de rachetă.

ATACMS, versiunea M39 cu ghidaj inerțial și o rază de 25 -165 km, a fost utilizată în primul război din Golf, când armata americană a folosit 32 astfel de proiectile împotriva țintelor irakiene.

În al doilea război din Irak (2003 - 2011),  forțele SUA au utilizat alte 379 de rachete M39 precum și 74 de rachete M39A1 (raza de acțiune: 20 - 300 km) cu ghidaj prin GPS.

Lansatoarele HIMARS, utilizate în războaiele din Irak și în Afganistan

Muniția M48, cu ghidaj GPS și încărcătură penetrantă de 230 de kilograme, de mare putere, cu fragmentație, a fost utilizată atât în Irak (16 rachete), cât și în Afganistan (42 de rachete).

M48 poate atinge ține situate la distanțe între 70 și 300 de kilometri.

Rachetele PrSM (rachete pentru lovituri de precizie) fac parte din categoria muniției ghidate prin GPS, fiind destinate să înlocuiască muniția ATACMS din 2024.

Au un nou tip de încărcătură și o rază de acțiune între 60 și 500 de kilometri. 

O unitate lansatoare pentru M142 are două rachete PrSM. Aceste proiectile urmează să intre în serviciul operațional din 2023.

×
Subiecte în articol: HIMARS Ucraina Oleksii Reznikov
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close