Antena 3 CNN Externe Imagini uluitoare: Kolmanskop, oraşul-fantomă înghiţit de nisipul deşertului Namib

Imagini uluitoare: Kolmanskop, oraşul-fantomă înghiţit de nisipul deşertului Namib

Imagini uluitoare: Kolmanskop, oraşul-fantomă înghiţit de nisipul deşertului Namib
Sursa foto: Foto: nationalgeographic.com
02 Apr 2013   •   09:56

În urmă cu un secol, Kolmanskop, un oraş din deşertul Namib, Africa, găzduia sute de familii de mineri germani porniţi în goana după diamante. Acum, Kolmanskop este un oraş-fantomă din cauza nisipurilor care au înghiţit literalmente clădirile.

Povestea oraşului a început în 1908, când un muncitor pe nume Zacharias Lewala a găsit, în nisip, o piatră strălucitoare pe care a arătat-o supervizorului său August Stauch, scrie  newafricanfrontiers.com.

Pentru că şi-au dat seama imediat că locul respectiv era foarte bogat în diamante iar zvonul s-a răspândit rapid în împrejurimi zeci de mineri germani şi aventurieri s-au stabilit în regiune.

A devenit rapid un oraş ce se putea întreţine singur, dispunând de case coloniale elegante, de activităţi de recreere şi de un spital bine dotat, care a avut primul aparat pentru radiografii din sudul Africii.



Depozitele bogate în diamante din regiunea sudică au stârnit exodul cooperativelor miniere. Oraşul a fost ridicat din mila vânturilor deşertice şi, încet, nisipurile puternicului Namib au început să revendice ce a aparţinut iniţial deşertului.
În 1954, oraşul a fost complet abandonat. Casele care au rămas s-au umplut de nisip şi nu mai sunt vizitate decât de către turiştii care vin să vadă cu ochii lor oraşul-fantomă.






×
Subiecte în articol: desert
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close