Antena 3 CNN Externe India va închiria un submarin nuclear rusesc pentru 10 ani

India va închiria un submarin nuclear rusesc pentru 10 ani

India va închiria un submarin nuclear rusesc pentru 10 ani
Sursa foto: submarin nerpa
18 Mar 2010   •   03:40

Rusia a confirmat că este pregătită să transfere submarinul său de atac alimentat nuclear Nerpa către India pe baza unui contract de închiriere de 10 ani.
Potrivit publicaţiei The Times of India, care citează surse militare, susţine că Rusia şi India au semnat, în secret, contractul de închiriere pe 10 ani al submarinului K-152 Nerpa în timpul vizitei premierului rus Vladimir Putin la New Delhi săptămâna trecută.
Cum acordul este semnat, ca şi actele privind antrenamentul, India a desfăşurat 50 de membru ai submarinului în Rusia pentru a se antrena pe submarinul nuclear Akula-II.
?Echipa navală indiană va pleca în următoarele 15 zile. Întâi se vor antrena intensiv pe Nerpa şi apoi îl vor aduce în India pentru 10 ani,'' arăta un oficial ministerului Apărării.
Navele de clasă Akula II sunt considerate cele mai letale şi mai silenţioase dintre toate submarinele de atac ruseşti alimentate nuclear.
Contractul de închiriere urmează unei înţelegeri dintre New Delhi şi Moscova din 2004, cu India care finanţa parte din construcţia Nerpa la şantierul Komsomolsk-Amur, iniţial cu 650 milioane de dolari.
Nerpa era programt să fie introdus în Marina indiană ca INS Chakra la jumătatea anului 2008, dar probleme tehnice au amânat procesul. Apoi, la începerea testelor pe mare, în noiembrie 2008, 20 de marinari au fost ucişi din cauza unor scurgeri toxice, când sistemele de stingere automată a focului s-au defectat. După reparaţii, Nerpa este acum pe deplin funcţional, se susţine.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: submarin nuclear
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close