Printre principalele cereri de securitate ale Rusiei care au fost prezentate de Statele Unite în decembrie 2021 se numără neincluderea Ucrainei și a altor țări din fosta URSS în NATO și renunțarea la prezența militară a alianței pe teritoriul ucrainean.
Pe 10, 12 și 13 ianuarie, delegații ruși au discutat despre aceste cereri cu reprezentanții SUA, NATO și OSCE. Acum, Moscova așteaptă răspunsuri scrise la propunerile lor.
Înainte de începerea întâlnirii, a devenit cunoscut faptul că Blinken nu va oferi răspunsuri scrise la propunerile Rusiei. „De asemenea, nu ne așteptăm la un progres de la această întâlnire”, a spus Lavrov la începutul discuțiilor.
El a amintit că există obligații conform cărora „nicio țară nu își întărește securitatea în detrimentul securității nici unei alte țări”. „Aș fi foarte interesat să aud cum interpretează SUA aceste angajamente”, a spus el despre așteptările de la întâlnire.
Adresându-se reporterilor, după întâlnirea de 90 de minute de la Geneva, Lavrov a descris întâlnirea drept „o discuție utilă și onestă” și a spus că Blinken a fost „mulțumit de schimbul de opinii”. Lavrov a adăugat că Statele Unite vor oferi un răspuns scris la o listă oficială de cereri rusești săptămâna viitoare, așa cum a cerut Moscova.
„Nu pot spune dacă suntem sau nu pe drumul cel bun”, a spus Lavrov. „Vom înțelege acest lucru când vom primi răspunsul american pe hârtie cu privire la toate punctele din propunerile noastre.”
„Am discutat astăzi despre Ucraina. Colegii noștri americani au încercat încă o dată să pună în prim plan problemele de la granița dintre Rusia și Ucraina, au încercat să condiționeze orice altceva de necesitatea așa-zisei dezescaladare. Dar s-au încheiat (discuțiile – n.r.) cu un acord că săptămâna viitoare vom primi răspunsuri scrise la toate propunerile noastre”,
Președintele Biden a declarat miercuri reporterilor că deplânge lipsa de „sincronizare” a țărilor membre NATO, privind reacția alianței în cazul unei „incursiuni minore” în Ucraina. Biden a clarificat comentariul joi, insistând că orice mutare a armatei ruse în Ucraina ar provoca „un răspuns economic sever și coordonat”.
Oficialii americani aveau așteptări scăzute de la întâlnirea dintre Blinken și Lavrov și, în scurte observații dinainte, ambii trimiși și-au exprimat puține speranțe pentru un rezultat palpabil.
Trei întâlniri diplomatice ale SUA cu oficiali ruși în Europa săptămâna trecută au identificat puține puncte comune. Rusia a cerut public ca NATO să se angajeze să nu admită niciodată Ucraina ca membru sau să se extindă mai spre est, să retragă trupele din țările fostului bloc sovietic din Europa de Est și ca Statele Unite să elimine armele nucleare poziționate pe continent.
Miercuri, Blinken a subliniat că anumite cereri ruseşti sunt 'în mod clar, absolut, sortite eşecului', precum angajamentul ca NATO să nu se extindă niciodată în Ucraina, dar că Statele Unite sunt dispuse să discute acorduri reciproce cu Rusia care implică controlul armelor și exerciții militare.
În timp ce entuziasmul Rusiei pentru aceste subiecte pare limitat în cel mai bun caz, Blinken a spus că întâlnirea cu Lavrov la un hotel de pe malul lacului din Geneva ar fi o oportunitate de a evalua disponibilitatea Moscovei de a continua dialogul după „a trecut prin acest proces diplomatic inițial și a avut o șansă de a revizui lucrurile”.