Antena 3 CNN Externe Irak admite că s-au înregistrat victime în timpul ocupării taberei iraniene

Irak admite că s-au înregistrat victime în timpul ocupării taberei iraniene

Irak admite că s-au înregistrat victime în timpul ocupării taberei iraniene
Sursa foto: tabara de la Ashraf
31 Iul 2009   •   14:24

Guvernul irakian a recunoscut că şapte iranieni aflaţi în exil au fost ucişi când forţele irakiene au preluat controlul taberei lor aflată la nord de Bagdad. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali al-Dabbagh, negase anterior că s-a înregistrat vreo victimă în ciocnirile dintre armata irakiană şi protestatarii care încercau să blocheze intrarea în tabăra Ashraf, unde Organizaţia Mujahedinii Poporului s-a instalat în urmă cu două decenii.
Irak, Iran şi SUA califică grupul dizident ca fiind organizaţie teroristă, iar guvernul şiit irakian doreşte să închidă tabăra şi să îi trimită pe locuitori în Iran sau în alte state.
Rezidenţii au raportat că forţele irakiene au intrat în forţă în tabără, trâgând focuri de armă şi bătându-i pe locuitorii taberei.
Behzad Saffari, purtător de cuvânt al organizaţie, declara că zeci de persoane au fost ucise, din care cel puţin şase împuşcate de poliţie, iar alte sute rănite.

Acum şi guvernul a recunoscut că şapte persoane au fost ucise, deşi modul cum s-au petrecut evenimentele diferă de varianta rezidenţilor.

"Cinci dintre ei s-au aruncat în faţa maşinilor de poliţie... Asta nu este moarte prin împuşcare, ci prin revoltă", declara Dabbagh. Acesta adăuga că două alte persoane au fost împuşcate de lunetiştii Organizaţiei când încercau să fugă din tabără.
Oficialii irakieni consideră grupul o ameninţare şi apreciază că mulţi din cei 3500 de locuitori sunt forţaţi să stea acolo.
Mujahedinii Poporului au primit adăpost în Irak după ce au fugit de regimul lui Saddam Hussein, în anii 80. Organizaţia a predat majoritatea armelor forţelor americane în 2003, dar prezenţa lor rămâne o sursă de fricţiune între Bagdad, Washington şi Teheran.
Conform informaţiilor obţinute de Amnesty International, la cei şapte decedaţi recunoscuţi oficial se mai adăugă cel puţin patru, care au murit după ciocnirile de marţi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: organizatie terorista
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close