Antena 3 CNN Externe Iran acuză SUA de amestec în treburile interne

Iran acuză SUA de amestec în treburile interne

Iran acuză SUA de amestec în treburile interne
Sursa foto: teheran miting
18 Iun 2009   •   04:56

Iran a acuzat Statele Unite de amestec "intolerabil" în problemele sale interne, susţinând pentru prima dată că Washington a alimentat revoltele postelectorale. Între timp, la Teheran suporterii opoziţiei au manifestat pentru a cincea zi consecutiv pentru a protesta contra rezultatelor numărătorii votului. După unele estimări circa 500.000 de persoane au ieşit pe străzi, acestea mărşăluind în tăcere.
Guvernul iranian l-a convocat pe amabasadorul elveţian, care reprezintă interesele americane în Iran, pentru a se plânhe de interferenţa americană, relata postul de stat Press TV, difuzat în limba engleză.
Acesta menţionează că executivul a calificat intervenţia Occidentului ca fiind "intolerabilă."
Cu toate acestea, departamentul de stat american declara că SUA se abţine de la a emite judecăţi despre alegeri şi nu va interveni în problemele interne iraniene.

De altfel, preşedintele Barack Obama a reacţionat precaut până acum la acuzaţiile de presupusă fraudă electorală a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, declarând că este "profund îngrijorat", dar este ?contraproductiv, având în vedere istoria relaţiilor americano-iraniene, să ne amestecăm".

Iran a mai convocat miniştrii Cehii, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii.

Miercuri a continuat încercarea puterii de a opri manifestările opoziţiei, cu şi mai multe arestări ale unor lideri, iar cea mai puternică forţă militară din ţară- Gardienii Revoluţiei declarând că toate site-urile şi bloggurile trebuie să elimine orice material care "creează tensiune".

În acelaşi timp, mai mulţi jucători de fotbal iranieni au purtat banderole verzi, culoarea opoziţiei, la un meci de calificare pentru Cupa Mondială, contra Coreii de Sud.
Siteul lui Mousavi susţine că şapte jucători au purat banderole în prima repriză, pentru a fi forţaţi apoi să le dea jos.
Jocul a fost televizat în Iran, dar autorităţile au încercat să menţină sub control informaţia despre protest, a blocat internetul, a bruiat semnalul pe satelit şi a interzis presei să relateze evenimentele de pe stradă.

BBC relata că bruierea semnalului său a devenit din ce în ce mai puternică, iar BBC în limba arabă nu se mai puteau urmări în multe locuri din Iran.

Videourile şi fotografiile ce au fost totuşi postate pe site-uri precum twitter, facebook sau youtube arată scene de violenţă ce nu au fost raportate prin canalele oficiale.
Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a apreciat miercuri că realegerea sa este dovada încrederii poporului în guvernarea sa.

"Rezultatul alegerilor confirmă eforturile celui de-al nouălea Guvern, o muncă bazată pe onestitate şi reprezentarea (intereselor) poporului", a declarat preşedintele ultraconservator într-un comunicat transmis agenţiei iraniene ISNA, referitor la primul său mandat (2005-2009).

"Douăzeci şi cinci de milioane de persoane au confirmat această manieră de a conduce ţara", a insistat acesta.

Realegerea lui Ahmadinejad la 12 iunie este contestată de cei trei rivali ai săi, în special de fostul premier Mir Hossein Moussavi care a denunţat numeroase nereguli.

Între timp, susţinătorii lui Moussavi, un conservator moderat, manifestează zilnic la Teheran contestând rezultatele scrutinului prezidenţial.

Şapte civili au fost ucişi în timpul manifestaţiior la Teheran şi mai mulţi au fost răniţi.
Moussavi a cerut iranienilor să participe joi la o zi de doliu pentru "martirii şi răniţii" manifestaţiilor de luni. El a cerut ca aceştia să se adune în moschei sau să organizeze marşuri ale tăcerii.
Watch CBS Videos Online

×
Subiecte în articol: proteste de strada Teheran
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close