Antena 3 CNN Externe Iran spânzură 13 membri ai unui grup rebel

Iran spânzură 13 membri ai unui grup rebel

Iran spânzură 13 membri ai unui grup rebel
Sursa foto: inchisoare iran
15 Iul 2009   •   13:49

Iranul a spânzurat 13 membri ai unui grup rebel sunit, condamnaţi pentru că au pus bombe şi au ucis civili în zona de graniţă cu Pakistan şi Afganistan. Execuţia în masă este cea mai mare efectuată vreodată contra membrilor Jundallah (Soldaţii lui Dumnezeu în farsi) şi este privită ca avertisment pentru grup.
Organizaţia şi-a asumat un atentat cu bombă la o moschee şiită în mai, atentat ce a dus la decesul a 25 de oameni în Zahedan, capitala regiunii Sistan-Baluchistan.

Cei 13 bărbaţi trebuiau iniţial executaţi în Zahedan, dar autorităţile s-au răzgândit ulterior şi au dus sentinţa la îndeplinire în închisoare, scrie agenţia IRNA. Abdulhamid Rigi, fratele liderului Jundallah , Abdulmalik Rigi, era şi el programat a fi spânzurat, dar execuţia sa a fost amânată.

Aceste execuţii au fost cele mai recente sentinţe îndeplinite de oficiali în încercarea de a opri violenţele din provincie.Anterior, la două zile după atentat, alţi trei bărbaţi fuseseră spânzuraţi.

Jundallah a executat în ultimii ani numeroase atentate cu bombă, răpiri şi atacuri contra soldaţilor iranieni, inclusiv un atentat cu maşină capcană în februarie 2007 când au murit 11 membri ai Gărzii Revoluţionare.
Autorităţile iraniene au arătat că Jundallah are legături cu "forţele străine" din Afganistan, posibilă referire la reţeaua Al Qaeda .

Iran a mai acuzat, de asemenea, în repetate rânduri SUA că sprijină militanţii, inclusiv Jundallah.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: republica islamica Al Qaeda
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close