Antena 3 CNN Externe Iranul suspendă discuțiile cu Arabia Saudită

Iranul suspendă discuțiile cu Arabia Saudită

Iranul a suspendat discuţiile cu rivala regională Arabia Saudită, a informat duminică un site web afiliat organului suprem de securitate al Iranului, fără a oferi un motiv pentru decizia, care vine în momentul în care a cincea rundă de negocieri urma să înceapă săptămâna aceasta.

Iranul suspendă discuțiile cu Arabia Saudită
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    13 Mar 2022   •   11:15

Vestea vine la o zi după ce Arabia Saudită a efectuat execuții în masă despre care activiștii au spus că includ 41 de musulmani șiiți și pe fondul blocării discuțiilor despre un acord nuclear iranian la Viena.

Iranul a suspendat unilateral discuțiile cu Arabia Saudită”, a spus Nour News, fără a oferi un motiv. Acesta a spus că nu a fost programată o dată anume pentru o nouă rundă de discuții.

Arabia Saudită, musulmană sunnită și Iranul șiit, care sunt blocate în conflicte în regiune, au început discuții directe anul trecut pentru a încerca să controleze tensiunile. Ministrul de externe al Irakului a declarat sâmbătă că țara sa va găzdui o nouă rundă miercuri.

În 2016, Riad a rupt legăturile cu Iranul după ce protestatarii iranieni au luat cu asalt ambasada Arabia Saudită din Teheran, în urma execuției unui cleric șiit în Arabia Saudită.

Sâmbătă, Arabia Saudită a declarat că a executat 81 de bărbați în cea mai mare execuție în masă din ultimele decenii. Activiștii și apărătorii drepturilor au spus că 41 erau musulmani șiiți din estul regiunii Qatif, care a fost, din punct de vedere istoric, un punct de foc între guvernul dominat de sunniți și minoritățile șiite, potrivit Reuters.

Arabia Saudită și Iran au susținut părțile opuse în conflicte regionale și dispute politice din Siria, Liban și Irak de ani de zile, iar Arabia Saudită a condus o coaliție arabă care poartă război împotriva mișcării Houthi aliniate cu Iranul din Yemen din 2015.

Riad a spus că s-au înregistrat puține progrese în discuțiile directe, care s-au concentrat în mare parte asupra Yemenului. Autoritățile houthi au declarat sâmbătă că doi „prizonieri de război” yemeniți se numără printre cei executați de Arabia Saudită.

Între timp, discuțiile pentru relansarea acordului nuclear cu Iranul din 2015 se confruntă cu perspectiva colapsului, după ce o cerere rusă de ultim moment a forțat puterile mondiale să întrerupă negocierile pentru o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că aveau un text în mare parte finalizat.

×
Subiecte în articol: Iran Arabia Saudita discutii
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close