Antena 3 CNN Externe Iranul anunţă arestarea a 30 de spioni care lucrau pentru SUA

Iranul anunţă arestarea a 30 de spioni care lucrau pentru SUA

Iranul anunţă arestarea a 30 de spioni care lucrau pentru SUA
Sursa foto: Foto: publicrecordssearchonline.org
21 Mai 2011   •   15:58

Ministerul iranian al Informaţiilor a anunţat sâmbătă destructurarea unei importante reţele de spionaj şi arestarea a "30 de spioni" care lucrau pentru Statele Unite, într-un comunicat citit la televiziunea publică, informează AFP.
   
"Într-o operaţiune în interiorul şi exteriorul ţării, o reţea complexă de spionaj şi sabotaj care are legături ci CIA a fost destructurată (...) Agenţii Ministerului de Informaţii (...) au arestat 30 de spioni ai Statelor Unite", a afirmat ministerul în comunicat.
  
"Agenţii Ministerului de Informaţii (...) au arestat 30 de spioni care lucrau pentru Statele Unite", a adăugat el, fără alte precizări privind identitatea persoanelor arestate sau data la care a avut loc aceasta.
   
Potrivit comunicatului, agenţii serviciilor de informaţii americane "încercau să prindă în capcană cetăţeni iranieni oferindu-le vize, promiţându-le permise de rezidenţă (în Statele Unite, n.red.), locuri de muncă şi vize de studiu".
   
Această reţea "utiliza ambasadele şi consulatele americane în mai multe ţări, în special în Emiratele Arabe Unite, Malaysia şi Turcia, pentru a strânge informaţii privind centrele ştiinţifice şi universitare" iraniene, adaugă ministerul.
   
Obiectivul era în special să strângă informaţii despre activităţile "nucleare, aeronautice, de apărare şi biotehnologice".
   
Reţeaua încerca, de asemenea, să obţină "informaţii detaliate despre oleoducte, gazoducte, reţele electrice şi telecomunicaţii, precum şi aeroporturile, transporturile şi băncile iraniene".
   
Teheranul acuză în mod regulat, după revoluţia din 1979, Statele Unite că desfăşoară activităţi de spionaj în Iran sau de susţinerea grupărilor armate ostile Republicii islamice.
   
Regimul iranian anunţă în mod regulat destructurarea unor reţele şi arestarea de spioni sau "sabotori" care lucrează pentru Statele Unite sau Israel, inamicul său declarat în regiune.
   

×
Subiecte în articol: spioni americani arestare CIA SUA Teheran
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close