x close

Iranul, pregătit pentru "negocieri serioase", dar respinge categoric încetarea îmbogăţirii uraniului

de A.M.P    |    06 Aug 2013   •   18:16
Iranul, pregătit pentru "negocieri serioase", dar respinge categoric încetarea îmbogăţirii uraniului Foto: runiceurope.org

Iranul este pregătit pentru "negocieri serioase, fără pierdere de timp", cu marile puteri, în vederea soluţionării crizei privind domeniul nuclear iranian, a declarat marţi noul preşedinte Hassan Rohani, în prima sa conferinţă de presă, informează AFP.
   
"Suntem pregătiţi pentru negocieri serioase, fără pierdere de timp", cu puterile din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), a anunţat Rohani, declarându-se "sigur că dacă cealaltă parte este pregătită, îngrijorările (occidentalilor) vor dispărea rapid".
   
"Programul nuclear este o problemă naţională. Guvernul insistă asupra drepturilor nucleare conforme regulilor internaţionale. Nu vom ceda în privinţa drepturilor naţiunii noastre, ci susţinem dialogul şi înţelegerea", a adăugat Rohani.
   
"În calitate de preşedinte, declar că Republica islamică are o voinţă politică serioasă să soluţioneze problema (nucleară), păstrând drepturile Iranului şi, în acelaşi timp, răspunzând îngrijorărilor celeilalte părţi", a adăugat el.

Hassan Rohani a declarat însă că îmbogăţirea uraniului este "dreptul de netăgăduit" al Iranului.
   
"Nimeni nu a spus că Iranul va înceta îmbogăţirea uraniului. Nimeni, niciodată. Este clar că este dreptul de netăgăduit al Iranului", a subliniat Rohani.

Rohani i-a criticat totodată pe liderii americani care "înţeleg greşit" Iranul. El a criticat, de asemenea, legi votate de Camera Reprezentanţilor şi îndemnuri ale unor senatori americani la o înăsprire a sancţiunilor împotriva Iranului.
   
"Din nefericire, în Statele Unite există grupuri de presiune, care susţin războiul şi sunt ostile unui dialog constructiv, care încearcă să asigure interesele unei ţări străine (Israel) de la care primesc ordine", a declarat Rohani referindu-se la adoptarea recentă de către Camera Reprezentanţilor a unei legi care vizează împiedicarea tuturor exporturilor petroliere ale Iranului.
   
"Interesele unei ţări străine (Israel) şi ale unui grup au fost impuse deputaţilor americani, iar noi le transmitem că acest lucru nu răspunde intereselor Statelor Unite", a adăugat el.
   

Citeşte mai multe despre:

iran Hassan Rohani program nuclear iranian
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati