Antena 3 CNN Externe Israel deschide calea pentru deportări în masă a palestinienilor

Israel deschide calea pentru deportări în masă a palestinienilor

Israel deschide calea pentru deportări în masă a palestinienilor
Sursa foto: cisiordania
12 Apr 2010   •   13:35

O nouă politică militară israeliană ar putea trimite zeci de mii de persoane ce locuiesc în Cisiordania fără permise în faţa justiţiei sau ar putea fi deportate, scrie publicaţia Haaretz .
Unele amendamente la legea privind prevenirea infiltrării ar putea să se aplice palestinienilor din Cisiordania care nu au cărţi de identitate oficiale emise de Israel, dar şi israelienilor şi străinilor care lucrează în zonele sub control palestinian limitat.
"Limbajul ordinului este atât general cât şi ambiguu, stipulând termenul infiltrator care va fi aplicat şi rezidenţilor palestinieni din Ierusalem, cetăţenii unor state cu care Israel are relaţii de prietenie (precum Statele Unite) şi cetăţenii israelieni, indiferent dacă sunt arabi sau evrei," scrie ziarul.
"Totul depinde de judecata forţelor de apărare israeliene" said.
Armata a confirmat că au fost aprobate "amendamente la ordin menite a preveni infiltrarea."
"Armata israeliană este pregătită să implementeze ordinul, care nu este menit a se aplica israelienilor, ci rezidenţilor ilegali" .
Haaretz arăta că noul ordin va fi cel mai probabil folosit mai întâi contra palestinienilor cu CI de Gaza şi soţiilor străine ale palestinienilor ce trăiesc aici.
Până acum, tribunalele civile israeliene au împiedicat până acum asemenea expulzări, dar acum ordinul amendat va acorda armatei jurisdicţie militară completă asupra acestei chestiuni.
Hamoked, grup israelian pentru apărarea drepturilor omului, a cerut armatei să anuleze legea.
"Ordinele nu stabilesc ce consideră Israelul a fi permis valid. Vasta majoritate a persoanelor ce trăiesc acum în Cisiordania nu li s-a cerut niciodată niciun fel de permis" .
Israel a capturat Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est în urma războiului de Şase Zile din 1967. Aceasta se consideră a urma să constituie mare parte dintr-un viitor stat palestinian.

Grupurile umanitare de tem de zeci de mii de deportări şi au cerut armatei să nu aplice legea. Se consideră că principala ţintă sunt zeci de mii de palestinieni a căror adresă este în Fâşia Gaza, dar care trăiesc de ani în Cisiordania.
Autoritatea Palestiniană a denunţat cu furie planurile, despre care susţine că ameninţă să îi ?transforme pe palestinieni în criminali acasă la ei?.

?Aceste ordine militare aparţin unui unui stat apartheid,? aprecia oficialul Saeb Erakat. El sublinia că scopul final este colonizarea Cisiordania prin mărirea numărului de colonişti şi reducerea celui al palestinienilor.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cisiordania Fasia Gaza
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close