Antena 3 CNN Externe Israel rezistă presiunilor SUA şi în privinţa colonizării

Israel rezistă presiunilor SUA şi în privinţa colonizării

Israel rezistă presiunilor SUA şi în privinţa colonizării
Sursa foto: benjamin netanyahu
20 Mai 2009   •   15:41

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a văzut confruntat marţi cu noi presiuni din partea SUA pentru a pune capăt colonizării evreieşti, acţiune pe care palestinienii o văd ca pe un impediment la pace.
Netanyahu, în prima vizită la Washington de la instalarea în funcţie, a rezistat însă acestor presiuni. El a susţinut în plus că palestinienii ar trebui să facă concesii şi a subliniat din nou temerile ţării sale legate de Iran.
La Capitol Hill, Netanyahu a discutat cu senatorul democrat John Kerry, preşedintele comisiei de relaţii externe a Senatului, care a ridicat problema aşezărilor evreieşti.
Mesajul venea din partea secretarului american de stat Hillary Clinton, care a declarat reporterilor că a făcut pe gazda pentru liderul israelian la un dineu de luni noaptea, la care a subliniat poziţia preşedintelui Barack Obama, ?care doreşte să vadă oprirea acestor aşezări?.
SUA şi UE consideră că aşezările evreieşti din West Bank sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale şi un obstacol la pace. Cu toate acestea, şi în această chestiune, Netanyahu a rezistat presiunilor de a înceta activitatea de instalare a unor noi locuinţe şi a subliniat că palestinienii ?trebuie să facă paşi concreţi pentru îmbunătăţi relaţiile cu Israel?.
În plus, el a căutat sprijin în problema iraniană la întâlnirea cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi cu secretarul apărării, Robert Gates.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului Geoff Morrell declara că Gates a ?reiterat angajamentul preşedintelui Obama de a încerca să discute cu Iranul şi să ofere beneficii pentru a-i convinge să schimbe cursul. Totuşi, dacă Iran refuă iniţiativa SUA, secretarul a spus premierului că vor fi consecinţe serioase, inclusiv sancţiuni internaţionale mai dure?.
Cei doi au mai discutat despre dezvoltarea cooperării în sistemul de apărare antirachetă, oprirea traficului de armse spre Gaza. Vizita oficialului israelian vine la puţin timp după ce în presă au apărut informaţii că directorul CIA Leon Panetta a făcut o vizită secretă în Israel pentru a se asigura că acest stat nu va ataca Iranul fără a avertiza Washingtonul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Washington
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close