Antena 3 CNN Externe Israelul va spori ajutorul militar și civil pentru Ucraina. Dilema în care se află statul evreu

Israelul va spori ajutorul militar și civil pentru Ucraina. Dilema în care se află statul evreu

Israelul înclină spre extinderea ajutorului său pentru Ucraina, inclusiv asistență militară pentru țara aflată în război. Totuși, statul evreu se află în dilemă cu privire la războiul Rusiei din cauza situației din Siria.

Israelul va spori ajutorul militar și civil pentru Ucraina. Dilema în care se află statul evreu
Sursa foto: Twitter/ The Jerusalem Post
de Cerasela Stafie    |    03 Mai 2022   •   18:51

În timp ce creșterea ajutorului ar fi un ”pas substanțial”, un raport văzut de publicația Haaretz spune că va fi mai mult simbolică - nu vor fi livrate arme ofensive.

Potrivit documentului, oficialii israelieni au spus că țara poate trimite ”o mulțime de articole” la Kiev, care sunt mai defensive, dar că sistemele de apărare aeriană, armamentul avansat și sistemele de atac nu vor fi trimise.

”Nu va include cantități substanțiale de provizii” din cauza ajutorului deja oferit de Statele Unite și de țările europene, au mai spus autoritățile din statul evreu. 

Ierusalimul a încercat să găsească un echilibru între Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, surse ale publicației menționate mai spus au afirmat că SUA și diverse țări europene se așteaptă ca Israelul să ia o poziție mai clară cu privire la partea de care se află ”și să-și susțină decizia cu fapte, nu doar cu declarații.”

O întâlnire a oficialilor apărării este planificată pentru zilele următoare, pentru a discuta ce platforme sau provizii pot fi furnizate Ucrainei.
Ministerul Apărării nu a comentat raportul, dar acesta vine la o săptămână după ce generalul de brigadă Dror Shalom, șeful diviziei de securitate politică a Ministerului Apărării, a participat la un summit condus de SUA, unde s-a discutat despre ajutorul internațional pentru Ucraina, scrie Jerusalem Post.

Israelul s-a numărat printre cele 43 de țări – 29 membre NATO și 14 non-membre NATO – care au participat la summit-ul din Germania, iar participarea lui Shalom la summit poate fi privită ca o posibilă schimbare de poziție a Israelului, care a încercat să-și păstreze legături strânse cu Rusia.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Apărării Benny Gantz a anunțat că Israelul va trimite veste și căști de protecție serviciilor de salvare și de urgență. Transportul – o aparentă creștere a ajutorului în urma criticilor că Israelul nu a oferit suficient ajutor Ucrainei – nu era pentru armata ucraineană.

Ca parte a ajutorului Israelului pentru Ucraina, Ierusalimul a înființat și un spital de campanie în orașul Lviv și a donat mai multe ambulanțe blindate și 4x4 de către serviciile de salvare Magen David Adom.

Rusia deține o poziție importantă în Siria, unde armata israeliană efectuează atacuri aeriene împotriva țintelor iraniene și Hezbollah. Moscova a intervenit în conflictul sirian în septembrie 2015 de partea președintelui Bashar Assad, iar Kremlinul este văzut ca fiind principala putere cu care se poate vorbi atunci când Israelul dorește să efectueze astfel de operațiuni.

Deși Israelul își continuă mecanismul de securitate cu Rusia atunci când desfășoară operațiuni în Siria, Moscova a criticat recent atacurile efectuate de Forțele Aeriene Israeliene.

Legăturile au fost, de asemenea, tensionate după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că Hitler este evreu, dar și că evreii sunt antisemiți.

Oficialii israelieni și-au exprimat indignarea cu privire comentarii, ministrul de externe Yair Lapid le-a numit ”de neiertat și scandaloase”, iar ambasadorul rus a fost chemat la raport.

×
Subiecte în articol: Israel Ucraina Rusia siria
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close