Antena 3 CNN Externe Italia și Rusia: o poveste de dragoste care încă nu s-a încheiat

Italia și Rusia: o poveste de dragoste care încă nu s-a încheiat

Un număr neobișnuit de mare de politicieni italieni se opun înarmării Ucrainei și creșterii cheltuielilor militare. Prietenia dintre Rusia și Italia are rădăcini adânci, bazate pe secole de schimburi culturale, politice și economice.

Italia și Rusia: o poveste de dragoste care încă nu s-a încheiat
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    02 Mai 2022   •   12:12

Când președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentului italian în martie, numărul de locuri libere a fost vizibil. Se estimează că unul din trei parlamentari nu a participat. Neprezentările au fost un semn revelator că, chiar și după invazia Ucrainei, Kremlinul mai are prieteni în Italia.

Deși rusofilia italiană este adesea atribuită forței partidului comunist și legăturilor strânse cu Moscova după al Doilea Război Mondial, populiștii din spectrul politic sunt încântați de Putin. Într-adevăr, în parlamentul de la Roma există un bloc solid de dreapta și de stânga, care se declară constant împotriva trimiterii de arme în Ucraina și împotriva planurilor guvernamentale de a crește cheltuielile militare, declanșând tensiuni în coaliția de guvernare a premierului Mario Draghi.

Bianca Laura Granato, senatoare de la Alternativa, un partid format din foști membri ai Mișcării 5 Stele populiste, cunoscută anterior pentru opiniile sale anti-vaccin, a etichetat parlamentul ”o clică servilă” pentru că l-a găzduit pe Zelenski și a insistat pe un canal Telegram că parlamentul ar trebui să îl asculte și pe președintele rus Vladimir Putin, care ”portă o luptă importantă nu numai pentru Rusia, ci și pentru noi toți împotriva agendei globaliste”.

Vito Comencini, un parlamentar din Liga de extremă-dreapta, a spus că a participa la discursul lui Zelenski ar fi fost „lipsă de respect” față de locuitorii din Donbas, regiunea din estul Ucrainei în care rebelii susținuți de Putin au confiscat zone de pământ în 2014.

În timp ce liderii principalelor partide politice au condamnat cu toții invazia, sprijinul acordat Ucrainei în rândul populației este mai neregulat, în special în rândul Mișcării 5 Stele populiste și al Ligii de extremă-dreapta.

Acești membri ai ceea ce a fost supranumit ”partidul rusesc” al Italiei, au invocat în mod diferit pacifismul pentru a evita sprijinirea Ucrainei cu arme, au dat vina pe expansiunea NATO pentru invazie și au susținut că rușii din regiunile separatiste sunt cei care suferă.

Nicola Fratoianni, liderul Sinistra Italiana de extremă stângă, care a condamnat invazia, dar a votat împotriva trimiterii de arme în Ucraina și împotriva creșterii cheltuielilor pentru apărare, a declarat: ”Vedem NATO într-un mod defavorabil. A fost creat într-un alt timp istoric când lumea a fost divizată. Acea lume nu mai există, așa că poate că trebuie să regândim situația.”

Politicienii nu sunt singurii care apără Rusia. Dintre italienii obișnuiți, aproximativ 12% cred că invazia rusă este justificată, potrivit unui sondaj pentru SWG, cifra urcând la 36% în rândul alegătorilor de dreapta.

De la invazie, emisiunile TV italiene de actualitate au găzduit numeroși invitați care transferă vina pentru invazie asupra Occidentului.

Irina Matvishin, jurnalist ucrainean și cercetător în dezinformare, a fost șocată să fie nevoită să respingă afirmațiile difuzate într-o emisiune italiană despre naziștii din Ucraina. ”Extrema dreapta are doar 2% din sprijin în Ucraina, mult mai puțin decât în ​​Italia.” Presa italiană este ”intoxicată” de propaganda rusă, a spus ea. ”Ei încearcă să creeze un echilibru de opinii, dar nu este nimic echilibrat. Este o realitate rusă distorsionată.”

Alessandro Orsini, profesor universitar și expert în securitate, a divizat Italia când i-a fost anulat contractul, după ce a spus la televiziunea de stat că Occidentul ar trebui să se asigure că Putin câștigă războiul pentru a evita riscul unei bombe atomice.

Ivan Scalfarotto, viceministru de Interne și deputat al partidului centrist Italia Viva, a criticat acordarea de egală importanță opiniilor care echivalează cu propagandă. ”Toată lumea are dreptul să-și exprime punctul de vedere, dar nu aș vorbi cu Ku Klux Klan.”

”Dacă cineva subevaluează războiul, nu este corect. Dacă cineva neagă realitatea, răspândește dezinformarea.”

Cultură și comuniști

Prietenia dintre Rusia și Italia are rădăcini adânci, bazate pe secole de schimburi culturale, politice și economice. Scriitori precum Nikolai Gogol și Maxim Gorki au trăit în Italia, în timp ce italienii au proiectat palatele din Sankt Petersburg.

În secolul al XX-lea, puternicul partid comunist italian, cel mai puternic din Europa de Vest, a creat legături solide cu URSS și a promovat studiile rusești în departamentele universitare chiar și în micile orașe italiene, încurajând o nouă generație de rusofili.

Mulți din stânga, inclusiv elemente ale Mișcării 5 Stele, sindicate și foști partizani, adoptă o poziție pro-Rusia criticând amestecul perceput al SUA și al NATO pe tot globul. Un comunist italian a fost ucis săptămâna trecută în Ucraina, în lupta cu forțele pro-ruse.

Există, de asemenea, legături economice puternice care durează din vremea URSS, inclusiv giganți de afaceri precum marele energetic ENI și producătorul de automobile Fiat, care a construit cea mai mare fabrică de mașini a sovieticilor în orașul Tolyatti, numit după liderul partidului comunist italian ( şi cetăţean sovietic) Palmiro Togliatti.

Rusia rămâne o piață de export importantă pentru Italia, în special pentru mașini și bunuri de lux.

Turismul rusesc a devenit de asemenea semnificativ. În Toscana, regiunea supranumită odată „Chiantishire” din cauza prevalenței britanicilor, este acum adesea numită „Ruscania”. Legăturile economice durabile au fost demonstrate cu câteva zile înainte de invazie, când a avut loc o întâlnire online între Putin și liderii de afaceri italieni, în ciuda protestelor guvernului de la Roma.

De la sfârșitul Războiului Rece și la celălalt capăt al spectrului politic, Rusia a creat legături strânse cu partidele de dreapta din Italia. În anii 2000, fostul premier Silvio Berlusconi și Putin au legat o prietenie personală, bazată pe interese economice, Berlusconi numind chiar în mod bizar un pat din casa lui după Putin.

Berlusconi a orchestrat semnarea unui tratat de cooperare NATO-Rusia la Roma în 2002, menit să restabilească relațiile post-URSS.

La acea vreme, Rusia nu era văzută ca inamicul Occidentului, iar poziționarea Italiei reflecta strategia sa nuanțată de politică externă pe termen lung. După cum a spus Aldo Ferrari, șeful programului Rusia la Institutul de Studii Politice Internaționale (ISPI) din Milano: „Italia este destul de slabă, fără ambiții geopolitice, așa că am încercat întotdeauna să fim o punte la nivel cultural pentru a facilita relații bune.”

Pe măsură ce euroscepticii de extremă dreapta au câștigat sprijin în Italia, unii și-au manifestat admirația pentru stilul decisiv și autoritar de guvernare al lui Putin. Ei văd în el un model pentru opoziția lor față de migrație, susținerea valorilor creștine și un aliat în subminarea UE.

Liga a devenit partidul cel mai apropiat de Putin. Guvernul lor regional din Veneto a recunoscut Crimeea după anexarea acesteia în 2014, iar liderul său, Matteo Salvini, și-a exprimat admirația pentru Putin. Liga a semnat un acord de colaborare cu Rusia Unită a lui Putin în 2017.

Aceste legături au devenit jenante în 2019, când membrii Ligii au fost acuzați că au căutat finanțare ilegală a partidului din Rusia, deși Salvini a susținut că „nu a primit niciodată o rublă”.

Decizia lui Salvini de a purta un tricou cu chipul lui Putin și sigla „Armata Rusiei” în Piața Roșie, în 2014, a lucrat împotriva lui, când un primar polonez a folosit incidentul pentru a nu-l primi într-o o vizită la granița cu Ucraina.

Schimbarea gărzii

În timp ce Italia a fost văzută în trecut ca veriga slabă a UE (chiar și după invazia Crimeei din 2014, Italia a jucat un rol cheie în opunerea sancțiunilor mai dure ale UE împotriva Rusiei), tonul administrației Draghi a semnalat o schimbare semnificativă.

În discursul său inaugural în parlament, el a reafirmat sprijinul ferm pentru NATO, iar după invadarea Ucrainei din februarie, Draghi s-a aliniat rapid la sancțiunile NATO și UE, iar Italia nu a ezitat să trimită arme în Ucraina.

Italia a pus mâna pe bunurile oligarhilor, iar Draghi a îndemnat alte țări UE să acționeze la fel de repede. Draghi a fost printre cei mai activi susținători ai cererii Ucrainei de a adera la UE.

Acest executiv este unul dintre cei mai pro-SUA, pro-NATO din Italia, a spus Ferrari. „Numai cu Draghi, Italia a adoptat o poziție atât de clară pro-NATO. A fost o surpriză pentru Rusia.”

”Puteți vedea că Draghi s-a format ca economist în SUA”, a adăugat el, potrivit Politico.

Într-un semn al acestor priorități NATO, Italia a desfășurat portavionul Cavour împreună cu omologii americani și francezi pentru a face o demonstrație comună de forță în Mediterana după invazia rusă a Ucrainei.

Dar, în timp ce executivul este hotărât pro-NATO, provocarea va fi menținerea partidelor coaliției de guvernare pe linie, dacă războiul și inflația continuă să afecteze redresarea economică. Prețurile energiei rămân ridicate pe măsură ce partidele trec în regim electoral.

Săptămâna trecută, a existat rezistență din partea Mișcării 5 Stele la planurile de majorare a cheltuielilor pentru apărare de la 1,4 la sută la 2 la sută din produsul intern brut, în conformitate cu angajamentele NATO, forțând o întâlnire între Draghi și liderul celor 5 stele, Giuseppe Conte, care a cerut o creștere mai lentă, ajungând la 2% până în 2030.

În timp ce Draghi și-a exprimat satisfacția față de rezultatul final, disputa arată natura provocărilor pe care le reprezintă încă așa-numitul partid rus din Italia.

 

×
Subiecte în articol: Italia Rusia Război Ucraina NATO
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close