Antena 3 CNN Externe Japonia comemorează doi ani de la tragedia de la Fukushima

Japonia comemorează doi ani de la tragedia de la Fukushima

Japonia comemorează doi ani de la tragedia de la Fukushima
Sursa foto: Foto: earthquakejapan2011.com
de M.Z.    |    11 Mar 2013   •   08:34

Astăzi se împlinesc doi ani de la tragedia de la Fukushima în care au murit circa 19.000 de oameni.

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 pe Richter, urmat de un tsunami gigantic, înalt de 15 metri, a devastat regiunea Tohoko din nord-estul Japoniei
.

Cele două dezastre naturale au provocat cel mai mare accident nuclear de după cel de la Cernobîl, din 1986.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un studiu potrivit căruia riscul de cancer tiroidian la femei şi copii a crescut cu 70% în regiunea contaminată.

În urma cataclismelor, liniile de energie au căzut, iar alimentarea sistemelor de răcire ale reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima a fost susţinută doar de generatoare. Pe 15 martie, o explozie a izbucnit la reactorul 2 al centralei, fiind urmată de un incendiu la reactorul 4.

Japonia, greu încercată. FOTOREPORTAJ copleşitor din mijlocul seismului care a lovit ţara în 2011

Peste 110.000 de japonezi au fost evacuaţi pe un perimetru de 20 de kilometri de la centrala nucleară, iar alţi 50.000 s-au mutat din zonă ca măsură de precauţie.

La un an de la dezastru, echipele de jurnalişti s-au putut apropia pentru prima oară de centrală nucleară.


Foto: Agerpres/AP

În iulie 2012, autorităţile de la Tokio au repornit activitatea nucleară la centrala de la Fukushima, în ciuda protestelor sonore a zeci de mii de japonezi.

Cele două cataclisme au stârnit controverse şi luna trecută, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un studiu potrivit căruia riscul de cancer la tiroidă la femei şi copii a crescut cu 70 de procente în regiunea contaminată.

Concluziile raportului au fost dur contestate de guvernul nipon, care a desfiinţat metodologia acestuia. Autorităţile de la Tokio susţin că acesta se bazează pe ipoteza că oamenii au continuat să trăiască în zonă, fapt ce nu este dovedit de realitate.

Seismul cu magnitudinea 9 pe Richter, produs în Japonia, a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, a anunţat Institutul de Geofizică din Italia.

Citeşte şi Cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani. 9,5 - cea mai mare intensitate a unui seism







×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close