Antena 3 CNN Externe Japonia. Un alt cutremur mare a lovit prefectura Fukushima

Japonia. Un alt cutremur mare a lovit prefectura Fukushima

Japonia. Un alt cutremur mare a lovit prefectura Fukushima
de M.Z.    |    14 Apr 2013   •   19:37

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a avut loc duminică, la ora locală 22.25 (16.25 ora României) pe coasta prefecturii Fukushima, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie, potrivit Mediafax. Seismul a afectat nord-estul ţării, în special regiunea centralelor atomice Fukushima Daiichi şi Fukushima Daiini.

Mişcarea seismică a fost resimţită în comunele Futaba, Tomioka, Namie sau Minamisoma, deja afectate puternic de cutremurul urmat de tsunami şi de accidentul nuclear din martie 2011 şi evacuate în mare parte din cauza contaminării radioactive.

Până acum nu a fost constatată nicio anomalie la centrala nucleară Fukushima Daiichi, a anunţat compania exploatatoare Tokyo Electric Power (Tepco).

Nicio nouă anomalie nu a fost constatată la nivelul reactoarelor 1 şi 6 de la Fukushima Daiichi, nici la bazinele de dezactivare a combustibilului uzat, a anunţat Tepco într-un comunicat. Instalaţiile celei de-a doua centrale, Fukushima Daini, nu au avut nici ele de suferit.

Agenţia de meteorologie a precizat că nu există niciun risc de tsunami din cauza acestui seism.

Un alt cutremur, cu magnitudinea 3, s-a produs în aceeaşi regiune la interval de jumătate de oră, fără a provoca însă pagube.

După cutremurul cu magnitudinea 9 din 11 martie 2011, nord-estul Japoniei este şi mai frecvent afectată de cutremure decât înainte.

Situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, arhipelagul nipon înregistrează în fiecare an 20 la sută din seismele cele mai puternice de pe planetă. Nicio regiune a teritoriului japonez nu este ferită de cutremure.

Sâmbătă dimineaţă, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs în vestul ţării, în apropiere de oraşul portuar Kobe, care a fost devastat în 1995 de un seism care a provocat moartea a peste 6.400 de persoane.

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 pe Richter, urmat de un tsunami gigantic, înalt de 15 metri, a devastat regiunea Tohoko din nord-estul Japoniei.

Cele două dezastre naturale au provocat cel mai mare accident nuclear de după cel de la Cernobîl, din 1986.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un studiu potrivit căruia riscul de cancer tiroidian la femei şi copii a crescut cu 70% în regiunea contaminată.

În urma cataclismelor, liniile de energie au căzut, iar alimentarea sistemelor de răcire ale reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima a fost susţinută doar de generatoare. Pe 15 martie, o explozie a izbucnit la reactorul 2 al centralei, fiind urmată de un incendiu la reactorul 4.

Japonia, greu încercată. FOTOREPORTAJ copleşitor din mijlocul seismului care a lovit ţara în 2011

Seismul cu magnitudinea 9 pe Richter, produs în Japonia, a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, a anunţat Institutul de Geofizică din Italia.

Citeşte şi Cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani. 9,5 - cea mai mare intensitate a unui seism







×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close