Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg: ”Nu există securitate în Europa fără o legătură transatlantică puternică. S-a activat forța de răspuns a NATO”

Jens Stoltenberg: ”Nu există securitate în Europa fără o legătură transatlantică puternică. S-a activat forța de răspuns a NATO”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vorbit despre situația de securitate din Europa. Acesta a precizat că, practic, continenul este dependent de alianța NATO.

Jens Stoltenberg: ”Nu există securitate în Europa fără o legătură transatlantică puternică. S-a activat forța de răspuns a NATO”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    25 Feb 2022   •   20:19

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a ținut o conferință de presă, vorbind despre situația de securitate. El a cerut Rusiei să încheie agresiunea: ”cerem Rusiei să încheie acest război, să înceteze agreiune, să-și retragă trupele și să revină la calea dialogului. Obiectivele Rusiei nu se limitează la Ucraina. Rusia a cerut acorduri cu forță juridică obligatorie pentru a bloca extinderea NATO, precum și retragerea trupelor și dispozitivelor noastre în limitele din 1997.

”Avem o criză de securitate europeană. Rusia contestă deschis ordinea de securitate din Europa, folosește forța pentru a-și urmări obiectivele. Lumea va ține minte Rusia și Belarusul. Rusia este agresorul. Belarusul este cel care facilitează aceste acțiuni. Președintele Putin a luat decizia de a-și urmări agresiunea împotriva Ucrainei. Aceasta este o greșeală strategică uriașă, pentru care Rusia va plăti un preț sever pentru mult timp de acum înaine”, a adăugat Stoltenberg.

”Aliații NATO și din UE au introdus și introduc sancțiuni. Partenerii noștri de pe întregul glom ni s-au alăturat. Trebuie să fim gata să facem mai mult, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să plătim și noi un preț, deoarece suntem în acestă acțiune pe termen lung. În același timp, poporul rus trebuie să știe că războiul Kremlinului în Ucraina nu va face Rusia mai sigură sau mai respectată în lume. Nu va duce la un viitor mai bun pentru copiii voștri”, a mai spus secretarul general al NATO.

NATO și-a activat forța de răspuns

Stoltenberg a precizat că alianța este în alertă: ”ca răspuns la acumularea militară masivă a Rusiei, Nato și-a întărit apărarea. Ieri, aliații din NATO au activat planurile de apărare și, ca răspuns la acest atac, amplasăm forțe de răspuns NATO în plan maritim, terestru și aerian. pentru a ne întări postura de securitate și a răspunde rapid la orice situație de urgență”.

”SUA, Canada și aliații europeni au amplasat  trupe suplimentare în partea de est a alianței. Avem peste o suta de avioane cu stare de alertă ridicată, care operează în 30 de lucații diferite, 120 de nave, din nord până în sud la Mediterană, inclusiv grupuri de nave cu forță militară nabvală”.

El a lăsat clar că toți membrii NATO vor fi apărați de întreaga alianță: ”nu există loc de neînțelegeri sau de calcule greșite, vom face tot ce este necesar pentru a ne apăra fiecare aliat și fiecare milimetru de teritoriu al NATO. Liderii, astăzi, au făcut clar faptul că trebuie să continuăm sprijinul acordat Ucrainei. Kremlinul încearcă să facă în așa fel încât NATO și UE să acorde mai puțin sprijin Ucrainei. Răspunsul nostru colectiv nu poate fi decât, dimpotrivă, să acordăm mai mult sprijin”.

”Georgia, Moldova, Bosnia sunt țări pe care trebuie să le ajutăm să reușescă în reformele democratice și să avanseze pe calea pe care au ales-o în mod liber.  Mai mult ca oricând această criză demonstrează importața ca America de Nord și Europa să fie unite în NATO. Nu există securitate în Europa fără o legătură transatlantică puternică”, a conchis acesta. 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close