Job-ul de Moş Crăciun, o afacere profitabilă în SUA. Cât poţi câştiga într-un sezon cu "ho ho ho"

de A.M.P    |    12 Dec 2012   •   09:56
Job-ul de Moş Crăciun, o afacere profitabilă în SUA. Cât poţi câştiga într-un sezon cu "ho ho ho" Foto: tillsonburgnews.com

Moşi Crăciunii din SUA pot câştiga până la 15.000 de dolari pentru 4-6 săptămâni de muncă şi chiar şi cei mai puţin talentaţi pot cere 150-250 de dolari pe oră la petrecerile private, asta dacă reuşesc să fie angajaţi, ţinând cont că numărul celor în căutarea unui loc de muncă este în creştere, relatează MarketWatch.

Între problemele cu care se confruntă viitori Moşi este faptul că industria de retail a profesionalizat o slujbă care se rezuma în trecut la o pernă băgată sub centură şi tradiţionalul "Ho ho ho".

Multe magazine se aşteaptă acum ca Moşii să fie absolvenţi ai unor cursuri de specializare.

În SUA există academii pentru Moşi Crăciuni (Santa Academies), contra cost, iar cei care le conduc susţin că numărul cursanţilor şi al cererilor de înscriere a crescut în ultimul an.

Cine se înscrie la aceste cursuri? În principal cei din generaţia numeroasă a aşa-numiţilor "baby boomers", care au ajuns la vârsta pensionării şi vor să aibă o activitate adiţională, folosindu-se de părul cărunt şi formele rotunjite, a arătat Susen Mesco, care conduce o şcoală pentru Moşi Crăciuni în Denver.

Chiar şi absolvenţii acestor şcoli se văd însă confruntaţi cu dilema pieţei muncii din secolul 21: prea mulţi Moşi Crăciuni, dar prea puţine sănii.Parteneri
x close