Antena 3 CNN Externe Corespondenţă specială din SUA. Mihai Gâdea, despre dezbaterea prezidenţială CNN: „Este tensiune peste tot în America”

Corespondenţă specială din SUA. Mihai Gâdea, despre dezbaterea prezidenţială CNN: „Este tensiune peste tot în America”

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 20:01 27 Iun 2024 Modificat la 17:21 16 Iul 2024
Mihai G?dea
Mihai Gâdea, singurul jurnalist român care a fost invitat la dezbaterea de la CNN din Atlanta. Sursa foto: Alin Romașcan

Au mai rămas doar câteva ore până la cea mai importantă dezbatere a anului din Statele Unite. Mihai Gâdea a fost în direct la Antena 3 CNN, de la sediul CNN, înaintea marii confruntări Biden-Trump. „Este tensiune peste tot în America”, transmite el.

„Sunt premiere după premiere. Prima premieră este că niciodată nu a avut loc o astfel de confruntare, cu atât de mult timp înainte de data alegerilor. Cea mai timpurie dezbatere prezidențială a fost în luna septembrie și e foarte interesant de înțeles de ce au acceptat ambii candidați o confruntare de genul acesta. Pentru că răspunsul este o altă premieră. Faptul că niciodată nu a fost o dezbatere prezidențială cu sondajele atât de strânse”, a spus Mihai Gâdea.

Premiera aceasta a dezbaterii atât de timpurie arată interesul ambilor candidați de a-i convinge pe cei din partidele lor, republican respectiv democrat, dar marea bătălie din această oră din SUA este pe publicul nehotărât, a mai spus Mihai Gâdea, joi, în direct din SUA.

Potrivit lui, este tensiune în sediul CNN și peste tot în America. 

Sondajul CNN arată că Trump ar obţine 49%, iar Biden 47%.

În această noapte, Joe Biden şi Donald Trump vor fi pe scena CNN, de unde vor încerca să convingă publicul american că merită să fie la Casa Albă. Antena 3 CNN este singura televiziune din România care vă va prezenta în exclusivitate confruntarea prezidențială.

Trump şi Biden sunt cei mai vârstnici candidaţi care au aspirat vreodată la cea mai înaltă funcţie a ţării. Donald Trump are 78 de ani, iar Joe Biden are 81 de ani.

Singurul jurnalist român care a fost invitat la dezbaterea de la CNN din Atlanta este Mihai Gâdea.

Dezbaterea ar putea avea un rol important în modul în care americanii vor vota

Un număr record de 84 de milioane de persoane au urmărit prima dezbatere a lui Trump în 2016 împotriva lui Hillary Clinton, iar 73 de milioane prima dezbatere Biden-Trump din 2020.

Biden şi Trump vor încerca să convingă americanii că merită să fie la Casa Albă. Primul dintre ei în continuare, Trump din nou. Este, de altfel, pentru prima oară în istorie, când un preşedinte actual şi un fost preşedinte intră în cursa electorală simultan.

Singurul jurnalist român care a fost invitat la dezbaterea de la CNN din Atlanta este Mihai Gâdea. Iar corespondenţii noştri vor lua pulsul americanilor cu privire la schimbul de replici dintre Trump şi Biden.

Alina Anghel, senior editor Antena 3, se află în Carolina de Nord şi a vorbit la News Hour with CNN despre modul în care aşteaptă americanii această dezbatere.

„Am stat de vorbă atât cu republicani cât și cu democrați şi spun că această seară este decisivă. Vorbim despre o cincime din electoratul american, care deocamdată nu este hotărât cu cine va vota. Miza dezbaterii din această seară sunt acești alegători indeciși, pentru că, spun susținătorii lui Donald Trump, indiferent ce va spune preferatul lor în această seară nu-și vor schimba intenția de vot. Nici faptul că a fost condamnat luna trecută nu schimbă cu nimic lucrurile.

Este foarte important pentru Joe Biden în această seară să aibă o prestație bună, cel puțin la fel de bună ca aceea pe care a avut-o în luna martie, atunci când a ținut discursul despre starea națiunii, când a arătat că are energie, că este foarte calculat, că prezintă principalele subiecte care îi interesează pe americani. (...)

Este o seară extrem de importantă care, practic, dă startul adevăratei bătălii pentru Casa Albă”, a spus Alina Anghel, joi, la Antena 3 CNN.

Antena 3 CNN este singura televiziune din România care vă va prezenta în exclusivitate confruntarea prezidențială dintre Joe Biden şi Donald Trump

Dezbaterea prezidențială va fi transmisă de CNN, și, simultan, de Antena 3 CNN.

Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii au loc pe 5 noiembrie 2024

Alegeri SUA 2024 reprezintă un moment istoric de o importanţă uriaşă, care are puterea de a schimba soarta lumii. Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii au loc pe 5 noiembrie 2024, atunci când poporul american va decide omul care va conduce nu doar ţara, ci întreaga lume liberă, pentru următorii patru ani.

Antena 3 CNN, în calitate de partener exclusiv al CNN în România, împreună cu CNN, cea mai mare reţea de ştiri a lumii, vă aduce informaţiile cruciale de care aveţi nevoie de la cele mai importante alegeri prezidenţiale ale lumii. Transmisiuni în direct, reportaje din SUA, articole online, imagini de ultimă oră şi informaţii de breaking news vă aşteaptă la Antena 3 CNN, într-un spectacol jurnalistic cum n-aţi mai văzut!

La alegerile prezidențiale din SUA, din 5 noiembrie 2024, cei doi candidați principali vor fi desemnați de Partidul Democrat şi Partidul Republican. La ultimele alegeri, democratul Joe Biden a fost desemnat preşedintele SUA, după ce l-a învins pe republicanul Donald Trump.

Cum funcţionează sistemul de vot în Statele Unite ale Americii

Alegerea omului care va conduce SUA în următorii ani se face în baza unui sistem de vot unic. Astfel, noul preşedinte este ales prin sufragiu universal indirect. Pe 5 noiembrie 2024, în realitate, americanii vor desemna un grup de mari electori reuniți în cadrul unui "Colegiu Electoral". Concret, ei aleg un număr de electori la nivelul fiecărui stat, iar ei aleg mai departe președintele. Colegiul Electoral, creat prin amendamentul 12 al Constituţiei, în 1804, numără 538 de membri care vor alege preşedintele şi vicepreşedintele.

Numărul electorilor nu este stabilit la întâmplare, ci în funcție de numărul locuitorilor unui stat. Totodată, numărul este egal cu cel al senatorilor și reprezentanților unui stat în Congres.

Pentru a câştiga postul de titular al Casei Albe, un candidat trebuie să obţină voturile a 270 de mari electori, ceea ce înseamnă majoritatea absolută dintre cei 538 de mari electori. În 48 de state din componenţa SUA, scrutinul este majoritar într-un tur, ceea ce înseamnă că acel candidat sosit în frunte într-un stat câştigă totalitatea voturilor marilor electori din statul respectiv.

În caz de egalitate, sarcina de a alege viitorul președinte îi revine Camerei Reprezentanților. Acest lucru s-a întâmplat în 1800 și 1824. Vicepreședintele este ales de Senat.

×
x close