Antena 3 CNN Externe Ce a discutat Joe Biden cu liderii europeni, după videoconferința cu Vladimir Putin, care nu a înlăturat amenințarea unei invazii în Ucraina

Ce a discutat Joe Biden cu liderii europeni, după videoconferința cu Vladimir Putin, care nu a înlăturat amenințarea unei invazii în Ucraina

Președintele american Joe Biden a dialogat prin videoconferință cu principalii săi aliați europeni, după discuția purtată marți cu liderul rus Vladimir Putin, discuție ce nu a adus la detensionarea situației de la granița ruso-ucraineană.

Ce a discutat Joe Biden cu liderii europeni, după videoconferința cu Vladimir Putin, care nu a înlăturat amenințarea unei invazii în Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2021   •   14:36

Anunțul privind consultările cu aliații europeni a fost făcut de Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german, relatează DPA, citată de Agerpres.

Biden a vorbit marți seara cu cancelarul german în aflat în ultima zi de mandat, Angela Merkel, cu președintele francez Emmanuel Macron, cu premierul italian Mario Draghi și cu premierul britanic Boris Johnson.

În timpul videoconferinței, liderii europeni au reiterat ''sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritoriale a Ucrainei'', a spus oficialul german.

Toți participanții au accentuat ''nevoia ca Rusia să reducă tensiunile şi să caute o soluție diplomatică, inclusiv prin intermediul formatului Normandia pentru implementarea Acordurilor de la Minsk'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Biden şi Putin au avut, marți după-amiază, o discuție online de aproape două ore consacrată situației din estul Ucrainei.

''Cred că această situație nu ne mulțumește nici pe noi, nici pe americani'', a declarat Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al președintelui rus, potrivit agenției de presă Interfax.

Relațiile actuale ruso-americane sunt un motiv de îngrijorare, a adăugat Uşakov, în pofida faptului că Washingtonul și Moscova își declară disponibilitatea de a lucra împreună pentru reducerea tensiunilor.

În ultimele săptămâni, SUA au dezvăluit Rusia că desfășoară trupe în apropierea frontierei cu Ucraina iar liderii din Occident și-au exprimat tot mai des temeri legate de o posibilă invazie rusă.

De partea sa, Moscova respinge criticile occidentale și acuză Ucraina că a deplasat peste 120.000 de soldați în Donbas, unde separatiștii pro-ruși luptă din 2014 pentru controlul regiunii.

Ministru ucrainean: "Descurajarea şi dezescaladarea, posibile, după dialogul Biden - Putin"

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat miercuri că discuțiile desfășurate cu o zi în urmă între președintele american Joe Biden şi președintele rus Vladimir Putin fac posibile "descurajarea şi dezescaladarea", transmite Reuters, citată de Agerpres.

Este prima reacție a unui înalt oficial ucrainean după cu videoconferința de marţi dintre Biden şi Putin iar Kuleba a salutat eforturile SUA de a aduce Rusia la masa negocierilor.

Ministrul a adăugat însă că prioritatea este elaborarea unui "pachet de descurajare", pentru a evita orice escaladare militară ulterioară din partea Moscovei.

Dmitro Kuleba se află în fruntea eforturilor diplomatice ale Kievului de a pune presiune pe aliaţi, pentru un pachet de măsuri care să descurajeze Rusia să lanseze o nouă ofensivă.

"Contactul în sine servește pentru descurajare şi dezescaladare. Apreciem angajamentul diplomatic crucial al SUA în eforturile de a aduce Rusia înapoi la masa negocierilor", a afirmat Kuleba, într-un comunicat referitor la convorbirile de marți.

În cursul videoconferinței de marți, Biden l-a avertizat pe Putin că Occidentul va impune "măsuri puternice, economice şi de altă natură" împotriva Rusiei, dacă aceasta lansează o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, în timp ce Putin a cerut garanții că NATO nu se va extinde și mai mult spre est.

Președintele ucrainean, la discuții cu Joe Biden, după dialogul cu Vladimir Putin și cu liderii europeni

Șeful diplomației ucrainene s-a declarat încrezător că "Putin a auzit unele semnale foarte clare și puternice în ce privește escaladarea rusă de-a lungul frontierei Ucrainei și în regiune".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va discuta joi, la rândul său, cu Joe Biden.

Potrivit ministrului ucrainean de externe, discuțiile de joi le vor permite celor doi lideri să abordeze pașii suplimentari ce ar putea fi făcuți pentru a descuraja Rusia precum şi modalități de revitalizare a convorbirilor de pace în patru dintre Ucraina, Rusia, Franța şi Germania (așa-numitul format formatul Normandia) în legătură cu conflictul din estul Ucrainei.

"În prezent, întrucât vedem o lipsă clară de constructivitate de partea rusă, principala prioritate este implementarea eficientă a unui pachet cuprinzător de descurajare, pentru a demotiva Rusia de la continuarea escaladării militare", a insistat Dmitro Kuleba. "Colaborăm îndeaproape cu aliații noștri de ambele părți ale Atlanticului pentru a realiza acest lucru", a conchis el.

Relațiile Ucrainei cu Rusia s-au prăbușit în 2014, după invazia peninsulei Crimeea și după ce combatanți susținuți de Moscova au ocupat teritorii cu populație pro-rusă în estul Ucrainei, pe care Kievul vrea să le recupereze.

Potrivit Kievului, 14.000 de oameni au fost uciși în conflictul dintre separatiștii ruși și forțele ucrainene.

Sursa: Agerpres

Foto: Joe Biden în Situation Room, în timpul dialogului de marți cu Vladimir Putin

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close