Antena 3 CNN Externe John Kerry: Data conferinţei Geneva-2 trebuie stabilită „urgent". Rusia cere SUA să convingă opoziţia siriană să participe

John Kerry: Data conferinţei Geneva-2 trebuie stabilită „urgent". Rusia cere SUA să convingă opoziţia siriană să participe

John Kerry: Data conferinţei Geneva-2 trebuie stabilită „urgent". Rusia cere SUA să convingă opoziţia siriană să participe
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    14 Oct 2013   •   16:48

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat, luni, că data conferinţei internaţionale de pace privind Siria, Geneva-2, trebuie stabilită „urgent”, informează AFP, citată de Mediafax.

„Credem că este urgent să fixăm o dată pentru convocarea conferinţei de pace Geneva-2”, a spus Kerry la Londra, la finalul unei întrevederi cu emisarul ONU Lakhdar Brahimi.

„Emisarul special Brahimi şi eu am acceptat că nu poate exista o soluţie militară în Siria", a adăugat oficialul american, care a mai precizat că reprezentantul ONU se va deplasa curând în Orientul Mijlociu.

„Noi apreciem că preşedintele Bashar al-Assad a pierdut legitimitatea de a putea apropia părţile şi este clar că singura justificare pentru conferinţa Geneva-2 ar fi o tranziţie guvernamentală, deci trebuie să existe o nouă entitate la putere în Siria”, a mai declarat secretarul de stat american.

În acelaşi timp, Rusia a făcut un apel către Statele Unite să convingă opoziţia siriană să asiste la conferinţă.

„Sperăm mult că partenerii noştri americani, dar şi din alte ţări, care au o influenţă asupra diferitelor grupuri ale opoziţiei, să conştientizeze responsabilitatea lor în scopul de a contribui la desfăşurarea conferinţei Geneva-2'', a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, conform Agerpres.

Solicitarea părţii ruse vine în contextul în care, duminică, Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a opoziţiei, a anunţat că nu va participa la conferinţa de pace şi a ameninţat cu retragerea din Coaliţia împotriva regimului în cazul în care aceasta va participa la reuniune.

Şeful CNS, Georges Sabra, a invocat în decizia sa suferinţele îndurate de populaţie într-un conflict care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi din martie 2011, potrivit ONU.

Lavrov a adăugat că declaraţiile lui Sabra arată că reuniunea Geneva-2 trebuie să aibă loc cât mai repede posibil.

„Principalul obstacol privind această cale rămâne incapacitatea partenerilor noştri de a face în aşa fel ca opoziţia siriană, pe care ei o susţin, să meargă la Geneva şi să se aşeze la masa negocierilor cu guvernul”, este de părere Lavrov.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close