Antena 3 CNN Externe La 100 de ani, în scaun cu rotile, judecat pentru moartea a 3.500 de oameni. Un fost gardian nazist a ajuns în fața judecătorilor

La 100 de ani, în scaun cu rotile, judecat pentru moartea a 3.500 de oameni. Un fost gardian nazist a ajuns în fața judecătorilor

La 76 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, un fost gardian de lagăr nazist este adus în fața instanței pentru complicitate la asasinarea a mii de prizonieri, anunță BBC.

La 100 de ani, în scaun cu rotile, judecat pentru moartea a 3.500 de oameni. Un fost gardian nazist a ajuns în fața judecătorilor
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Oct 2021   •   13:10

Indicat de sursa citată după inițiala numelui de familie, Josef S este acuzat că a ajutat la uciderea a 3.518 deținuți în lagărul nazist Sachsenhausen de lângă Berlin.

Acuzatul ar fi participat la împușcarea unor prizonieri sovietici și la gazarea altora cu substanța letală Zyklon B.

Josef S (foto interior) are 100 de ani și, ținând cont de vârsta sa înaintată, justiția germană nu dispune de prea mult timp pentru a judeca această cauză, notează BBC.

Naziștii de rang inferior au fost aduși în fața instanței doar în perioada recentă.

Fost gardian de lagăr nazist, în fața instanței, în scaun cu rotile

În urmă cu 10 ani, cazul fostului gardian SS John Demjanjuk a stabilit un precedent și a permis procurorilor să formuleze acuzații de tăinuire și complicitate la crimele comise de naziști în timpul războiului.

Până atunci, era necesar ca acuzațiile să probeze participarea directă la asasinate.

Procesul lui Josef S se desfășoară în condiții de strictă securitate, într-o sală de sport special amenajată la închisoarea din Brandenburg an der Havel.

BBC notează că acuzatul a ajuns la proces în scaun cu rotile, strângând în brațe o servietă.

Apt să apară în fața instanței două ore și jumătate pe zi

După război, Josef S a lucrat ca lăcătuș și a trăit ani de zile în regiunea Brandenburg. El nu a vorbit public despre proces.

Josef S avea 21 de ani în 1942, când a devenit gardian la Sachsenhausen.

La aproape 101, justiția germană l-a considerat apt să compară în fața instanței timp de două ore și jumătate pe zi.

Procesul ar urma să continue până în luna ianuarie anul viitor.

Procesul de joi are o importanță deosebită pentru 17 reclamanți, între care se numără și supraviețuitori de la Sachsenhausen.

Fiul care și-a pierdut tatăl în lagăr: Nu e o crimă pe care timpul să o șteargă

Cristoffel Heijer avea șase ani când și-a pierdut tatăl în lagăr: Johan Hendrik Heijer s-a numărat printre cei 71 de luptători din rezistența daneză care au fost executați acolo.

"Crima nu înseamnă destin. Nu este o crimă pe care timpul să o șteargă", a spus fiul supraviețuitor, citat de Berliner Zeitung.

Totuși, cei mai mulți foști gardieni din lagărele naziste nu vor ajunge în fața judecătorilor.

Din 3.000 de gardieni ai lagărului Stutthof, doar 50 au fost condamnați.

Fostul gardian Bruno Dey, condamnat anul trecut pentru complicitate la crime în masă, a primit o pedeapsă cu suspendare.

Fosta secretară a comandantului de lagăr fuge înainte de proces

Săptămâna trecută, Irmgard Furchner, fosta secretară a comandantului lagărului Stutthof, a fugit chiar înainte să înceapă procesul în care este acuzată de complicitate la crime.

Furchner, în vârstă de 96 de ani, a fost prinsă la Hamburg iar procesul său a fost reprogramat pentru 19 octombrie.

Ea a fost eliberată din arest săptămâna aceasta.

Foto principală: fostul lagăr nazist Auschwitz II (Birkenau), transformat în muzeu al victimelor Holocaustului la Oswiecim, Polonia

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close