Antena 3 CNN Externe Jumătate dintre moldoveni vor ca ţara lor să adere la Uniunea Vamală

Jumătate dintre moldoveni vor ca ţara lor să adere la Uniunea Vamală

Jumătate dintre moldoveni vor ca ţara lor să adere la Uniunea Vamală
27 Oct 2014   •   16:07

Aproape jumătate din numărul total al cetăţenilor din Republica Moldova ar fi de acord cu intrarea ţării în Uniunea Vamală, alături de Rusia, Belarus şi Kazahstan, relevă un sondaj de opinie efectuat luna aceasta pe tot teritoriul Moldovei, exceptând regiunea separatistă din Transnistria.

"Dacă acum ar avea loc un referendum în R. Modolva, 45% dintre cetăţenii cu drept de vot ar fi în favoarea aderării la Uniunea Vamală", a declarat preşedintele Asociaţiei Socio-Demografice din R. Moldova, Victor Mocanu.


El adaugă că 35% dintre votanţi ar fi împotriva acestei iniţiative, iar alţi 7% s-ar declara indiferenţi.

În altă ordine de idei, 43% ar vota în favoarea aderării la Uniunea Europeană, iar 40% se declară împotriva apropierii cu UE. 5% spun că nu sunt interesaţi de această problemă.

Mocanu spune că 48% dintre moldoveni sunt împotriva unui statut de membru NATO acordat Chişinăului.

Recentele sondaje de opinie din ţara vecină reliefează creşterea euroscepticismului din rândul populaţiei. Anul trecut, un studiu social similar sugera că 52% dintre moldoveni îşi doresc ca ţara lor să adere atât la structurile europene, cât şi la cele nord-atlantice.
Experţii din domeniu susţin că acestă schimbare de opinie este pusă pe seama înrăutăţirii stării economice şi a pierderii de popularitate a alianţei pro-europene, de la conducerea ţării.

Sondajul de opinie a fost efectuat în 70 localităţi din ţară, la care au participat 1000 de persoane. Marja de eroare este mai mică de 2%.

×
Subiecte în articol: sondaj de opinie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close