Antena 3 CNN Externe Justiţia germană va ancheta 30 de presupuşi gardieni de la lagărul de concentrare Auschwitz

Justiţia germană va ancheta 30 de presupuşi gardieni de la lagărul de concentrare Auschwitz

Justiţia germană va ancheta 30 de presupuşi gardieni de la lagărul de concentrare Auschwitz
de S.T.    |    03 Sep 2013   •   20:18
Biroul german însărcinat cu anchetarea crimelor naziste a anunţat marţi că va transfera justiţiei dosare ale unui număr de 30 de presupuşi gardieni de la lagărul de concentrare Auschwitz, recomandând deschiderea împotriva lor a unor proceduri judiciare, pentru complicitate la crime, scrie AFP.
   
Procurori de la nivelul landurilor sunt cei care vor decide eventuale proceduri şi dacă acuzaţii sunt apţi să fie judecaţi.
   
Biroul a identificat iniţial 49 de presupuşi gardieni la Auschwitz, un lagăr construit de nazişti în Polonia ocupată. Nouă au murit, iar 30 trăiesc în Germania.
   
Unul dintre supravieţuitori este judecat, în prezent, la Stuttgart.

Cel mai în vârstă suspect este născut în 1916, iar cel mai tânăr, în 1926, informează Reuters. Magistraţii consideră că vârsta avansată a acestora face urgentă aducerea lor în faţa justiţiei.

Toţi acuzaţii sunt foşti gardieni ai lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. Considerăm că acest loc de muncă, indiferent de acuzaţiile care pot fi aduse individual, îi face vinovaţi de complicitate la crimă”, a declarat procurorul-şef Kurt Schirm.
   
Peste 6.000 de persoane au lucrat la Auschwitz, unde aproximativ 1,1 milioane de evrei, ţigani, homosexuali sau opozanţi politici au fost asasinaţi în camere de gazare, au murit de epuizare în urma muncii forţate sau din cauza bolii.
   

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close