Antena 3 CNN Externe Rusia participă la lichidarea revoltelor din Kazahstan. Peste 2.000 de arestări la Almati, unde doi polițiști ar fi fost decapitați

Rusia participă la lichidarea revoltelor din Kazahstan. Peste 2.000 de arestări la Almati, unde doi polițiști ar fi fost decapitați

Rusia a anunțat, joi, că se va consulta cu Kazahstan şi cu ceilalți aliați ai săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea ''operațiunii antiteroriste''.

Rusia participă la lichidarea revoltelor din Kazahstan. Peste 2.000 de arestări la Almati, unde doi polițiști ar fi fost decapitați
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Ian 2022   •   16:06

Operațiunea "antiteroristă" invocată de Moscova este în desfășurare în Kazahstan și vizează lichidarea revoltelor populației împotriva regimului autocratic al președintelui Kassim-Jomart Tokaiev.

''Vedem ultimele evenimente petrecute în această țară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forță, folosind formațiuni armate organizate și instruite'', susține Ministerul de Externe rus într-o declarație.

Moscova a trimis deja parașutiști în Kazahstan, în cadrul unei "forțe de menținere a păcii" constituită în baza Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), după ce președintele kazah Tokaiev a cerut ajutorul Rusiei. 

Secretariatul OTSC a transmis joi că unitățile avansate ale parașutiștilor ruși ''au început executarea misiunii încredinţate''.

La rândul său, Ministerul rus de Externe menționează că menține "contacte strânse", atât cu autoritățile de la Nur-Sultan cât și cu ceilalți aliați din OTSC, pentru coordonarea ''pașilor efectivi'' în susținerea armatei kazahe, în ''operațiunea antiteroristă''.

Poliția kazahă anunță 2.000 de arestări la Almati. Doi polițiști ar fi fost decapitați

Protestele au început în data de 2 ianuarie în orașele Zhanaozen şi Aktau, după creșterea prețului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în Kazahstan.

Furia populară s-a extins marți şi miercuri în alte orașe. Oamenii au ocupat mai multe sedii administrative  și aeroportul din Almati.

Presa internațională notează că, între timp, forțele militare kazahe au recăpătat controlul aeroportului.

Accesul la internet era oprit, joi, în întreaga țară, iar amploarea violențelor este imposibil de verificat în mod obiectiv, în aceste condiții

Poliția kazahă a transmis, joi, că a arestat circa 2.000 de persoane pe străzile din Almati, după ce mai devreme anunțase ''eliminarea'' a zeci de protestatari.

De partea forțelor de ordine sunt până în prezent 13 morți, doi polițiștii fiind găsiți decapitați.

Președintele kazah Tokaiev anunță investigarea revoltelor în timp ce operațiunea de reprimare continuă

Situația este în continuare tensionată, cel puțin la Almati, unde, potrivit agenției ruse TASS, numeroase persoane înarmate continuă să atace magazine.

Reuters transmite că vehicule militare au fost văzute îndreptându-se către piața centrală a orașului şi s-au semnalat focuri de armă.

Preşedintele Tokaiev a anunțat, joi, că a dispus crearea unui grup de investigație care să determine cauzele revoltelor şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovați.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: kazahstan Rusia operatiune antiteroristă
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close