Antena 3 CNN Externe Oficialii de la Kiev recunosc că România acordă ajutor militar Ucrainei | SUA ajută Ucraina printr-o lege folosită pentru a ajuta URSS acum 80 de ani

Oficialii de la Kiev recunosc că România acordă ajutor militar Ucrainei | SUA ajută Ucraina printr-o lege folosită pentru a ajuta URSS acum 80 de ani

Vicepremierul ucrainean Olga Ștefanișina a precizat că "există un anumit sprijin militar furnizat de România, iar ministrul român al Apărării participă la formatul Ramstein și la formatul de coordonare".

Oficialii de la Kiev recunosc că România acordă ajutor militar Ucrainei | SUA ajută Ucraina printr-o lege folosită pentru a ajuta URSS acum 80 de ani
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iun 2022   •   10:44

"Pentru noi este foarte importantă continuitatea și calendarul livrărilor de armament. Sperăm că, odată cu decizia Statelor Unite de a oferi formatul "lend lease" pentru livrările de arme pentru Ucraina, acest lucru va facilita și livrările din partea altor țări, cum ar fi România, de exemplu", a arătat Ștefanișina.

Legea "lend-lease", invocată de vicepremierul ucrainean, a fost semnată de președintele american Joe Biden în urmă cu exact o lună, permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina.

SUA au folosit mecanismul "lend lease" pentru a ajuta Uniunea Sovietică în lupta cu Germania nazistă

Este un document care permite livrarea de armament fără întârzierile și complicațiile aferente ale trecerii prin Congres.

În plus, legea facilitează oferirea sau darea în folosință a echipamentelor militare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru guvernele țărilor est-europene afectate de război.

Proiectul de lege reprezintă, de fapt, resuscitarea unui mecanism folosit anterior de americani pentru a-și sprijini aliații în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu păstrarea neutralității la acel moment.

Este vorba despre o lege din 1941, în virtutea căreia Statele Unite au furnizat Marii Britanii, Uniunii Sovietice, Franței, Chinei și altor țări aliate hrană, petrol și materiale, fără a necesita plata imediată. În final, acest ajutor a inclus nave și avioane de război.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA., asistența de securitate furnizată Ucrainei de la începutul invaziei ruse se ridica, luna trecută, la circa 3,8 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: România ajutor militar Ucraina SUA lend lease
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close