Antena 3 CNN Externe Kremlinul va menține aprovizionarea cu gaz către Europa la un nivel minim până când UE va ridica sancțiunile

Kremlinul va menține aprovizionarea cu gaz către Europa la un nivel minim până când UE va ridica sancțiunile

Este posibil ca Rusia să mențină aprovizionarea cu gaz către Europa la un nivel minim atâta timp cât va continua războiul din Ucraina și să crească presiunea asupra Uniunii Europene pentru atitudinea sa dură față de invazia rusă, scrie Bloomberg.

Kremlinul va menține aprovizionarea cu gaz către Europa la un nivel minim până când UE va ridica sancțiunile
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    26 Iul 2022   •   23:56

Surse apropiate de Kremlin au declarat pentru Bloomberg că, având în vedere un război prelungit, continentul, în mod tradițional cea mai mare piață de export a Rusiei, ar putea rămâne fără combustibil în timpul iernii.

"Public, Rusia spune că problemele tehnice, cum ar fi lipsa documentelor și întreținerea turbinei, au forțat-o să reducă livrările în ultimele săptămâni. Dar, în realitate, Kremlinul folosește întreruperi în Nord Stream, principala conductă rămasă care aprovizionează Europa, pentru a aplica presiune politică asupra liderilor locali pentru a reconsidera sancțiunile dureroase pe care le-au impus și sprijinul lor pentru Kiev”, au spus oamenii, vorbind sub condiția anonimatului.

Ei se așteaptă ca Kremlinul și Gazprom, deținut de stat, să continue să găsească motive pentru a restricționa fluxurile, împiedicând consumatorii europeni să-și sporească livrările de care au nevoie pentru a satisface cererea de iarnă.

Oficialii UE avertizează deja despre șocuri economice severe dacă fluxurile nu se reiau și îndeamnă consumatorii să reducă utilizarea combustibilului vital.

Jurnaliştii notează că disputa privind gazele este cea mai recentă majorare a ratei din criză din cauza invaziei ruse a Ucrainei şi arată disponibilitatea Kremlinului de a renunţa la veniturile din export de zeci de miliarde de dolari pentru a-şi atinge obiectivele geopolitice.

Gazprom a analizat posibilul impact al opririi, care va dura până anul viitor, și a găsit modalități de a limita prejudiciul financiar cauzat de prețurile și veniturile mai mari din acest an, potrivit unei persoane familiarizate cu situația.

În privat, unii din Kremlin și-au exprimat surprinderea că președintele Vladimir Putin nu a acționat mai repede pentru a opri fluxurile de gaze, având în vedere impunerea de către Europa a sancțiunilor ample împotriva Rusiei și a livrărilor de arme către Ucraina, a spus una dintre surse. Rusia, spun oamenii, își folosește pârghia energetică pe post de instrument politic, pentru a riposta.

Europa este de departe cea mai mare piață de export de gaze din Rusia, iar blocul depinde de vecinul său estic pentru aproximativ o treime din importurile sale.

Marți, țările UE au convenit asupra unui plan de reducere a consumului de gaz cu 15% în această iarnă, în pregătirea pentru întreruperi ulterioare a aprovizionării. Oprirea fluxurilor către UE ar putea reduce PIB-ul UE cu 1,5% dacă iarna este rece și cererea nu este redusă, potrivit Comisiei Europene.

Provocările tehnice sunt reale, dar Gazprom poate încă furniza volume mari prin Nord Stream prin amânarea întreținerii programate la unele turbine, a spus o persoană familiarizată cu situația. Acest lucru va crea riscuri suplimentare pentru exploatarea gazoductului, iar Rusia nu vede niciun motiv pentru acest lucru, având în vedere poziția dură a Europei față de Ucraina, a spus sursa.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Gazprom gaz livrare gaz
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close