Antena 3 CNN Externe Laureaţii premiilor Nobel din acest an şi-au primit distincţiile într-un cadru solemn

Laureaţii premiilor Nobel din acest an şi-au primit distincţiile într-un cadru solemn

Laureaţii premiilor Nobel din acest an şi-au primit distincţiile într-un cadru solemn
11 Dec 2008   •   15:38

Premiul Nobel pentru pace i-a fost decernat fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, pentru cariera sa de mediator al conflictelor din întreaga lume. Ceremoniile s-au desfăşurat, potrivit tradiţiei, în ziua în care se comemorează decesul fondatorului premiilor, Alfred Nobel.
Timp de peste trei decenii, Martti Ahtisaari s-a străduit să aducă pacea în provincia indoneziană Aceh, în Namibia, Irlanda de Nord şi în fosta Iugoslavie. El a încercat să medieze şi între sârbii şi albanezii din Kosovo, dar fără succes. După ceremonia desfăşurată în prezenţa familiei regale norvegiene, Ahtisaari a fost salutat de mulţimea adunată în faţa hotelului în care a fost cazat.
Laureaţii celorlalte premii Nobel - pentru fizică, chimie, medicină, literatură şi economie - şi-au primit medaliile din mâna regelui Carl Gustav al Suediei, în sala de concerte din Stockholm.
Doar unul dintre laureaţii pentru fizică, un american de origine japoneză, nu a putut fi prezent din cauza vârstei înaintate - 87 de ani. Pe lista premiilor au mai figurat trei japonezi, trei americani, un german şi trei francezi, între care o femeie, distinsă, alături de alţi doi savanţi, pentru rolul său în descoperirea virusului HIV.
Premiul Nobel pentru literatură i-a revenit scriitorului francez Le Clézio, iar cel pentru economie - profesorului american Paul Krugman, celebru şi ca editorialist la New York Times.
Medaliile au fost însoţite de suma de 10 milioane de coroane suedeze - aproape un milion de euro - pentru fiecare premiu. Ceremonia a fost urmată de un banchet la fel de fastuos, la care, pe lângă laureaţi, au luat parte membrii familiei regale şi alţi 1.300 de invitaţi de prestigiu.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close